Най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР

...
Най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР
Коментари Харесай

Полицаи готвят протест: 6 часа шезлонг струват 30 лв., а 8 часа охрана на границата - 2 лв.

Най-големият полицейски профсъюз - Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР), дружно със Синдикат на чиновниците в пандизите в България и подсилен от Конфедерация на труда " Подкрепа " и подкрепени в настояванията си от Българския лекарски съюз (БЛС) провеждат народен митинг с искане за почтено възнаграждение на нощния труд.

Това оповестиха на конференция президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов, зам.-председателя на СФСМВР Илия Кузманов, Маринела Георгиева от синдикалната организация на чиновниците в пандизите и доктор Стоян Борисов от Българския лекарски съюз.

Протестът ще се организира на празника на Министерство на вътрешните работи в петък, когато ведомството празнува 140-та годишнина, а за синдиката това е 20-ти митинг.

Основното искане е ставката да стане най-малко 1 лев на час вместо сегашните 25 стотинки, изясни Илия Кузманов. Той уточни, че повече от година и половина синдикатът чака решение на държавното управление по въпроса с нощния труд.

Служителите на Министерство на вътрешните работи ще се съберат пред Министерския съвет, където се чакат към 1000-2000 служители на реда и надзиратели от цялата страна.

" Шест часа шезлонг на Приморско коства 30 лева, а осем часа за служител на реда на границата - 2 лв. ", уточни Кузманов и добави, че чиновниците нямат мотивация за работа, защото парите биха стигнали за баничка или за билет за градския превоз в София.

" Държавата се пробва да получава безвъзмездна сигурност, което е еднакво на неприятна сигурност ", акцентира Кузманов. Той добави, че изключителният труд също не се заплаща в допълнение.

" Министерство на вътрешните работи не е инициирало нито визитата на папата в България, нито изборите за Европейски парламент. Но Министерство на вътрешните работи се е грижило за защитата на реда и за сигурността с цената на ексклузивен труд, който не е заплатен. Насила се пускат хора в отпуск. Като не можеш да платиш, няма да организираш ", разяснява още Кузманов.

Димитър Манолов изясни, че в столичния градски превоз някои действия се заплащат по 3 лева на час за нощен труд, а за служители на реда и лекари това не се случва към този момент поредна година.

От БЛС обявиха, че ще поддържат униформените, само че за в този момент не възнамеряват да излязат на митинг в петък. Д-р Стоян Борисов казам че в България към 400 000 души поставят нощен труд.

Като доктор той уточни, че това води до риск от съществени болести, а в Европа от дълго време има оферти за понижаване на работните дни в седмицата. Наредбата, с която се дефинира заплащането за нощния труд, работи от 2007 година, когато междинната заплата съгласно Манолов е била към 400 лева Той акцентира, че полагането на нощен труд би трябвало да бъде лимитирано и да се прави единствено в някои специалности в областта на опазването на здравето и сигурността да вземем за пример.

" Не виждам никаква причина да се шие на ишлеме през нощта ", даде образец Манолов.

От синдикалната организация на чиновниците в пандизите обясниха, че сега един надзорник охранява 100 души като живее и работи в същата среда, в която те излежават присъдите си. " Работим на санитарната граница, не е попълнена щатната бройка на чиновниците и са нужни още към 2000 души – надзиратели, психолози, обществени служащи и адвокати ", изясни Маринела Георгиева.

По думите на Илия Кузманов, преди време е имало предложение на министър Младен Маринов, което било оповестено за публично разискване и което регламентирало учеличение на ставката за нощен труд – на 50 стотинки. Заповедта обаче била свалена, а обяснението – че не са планувани задоволително средства в бюджета.

" От настоящия министър срещаме схващане. Той е първият, който търси противоположна връзка с нас. Той не носи виновност за наследството, което е получил в Министерство на вътрешните работи и поради това митингът ще бъде пред Министерски съвет, а не пред ведомството. Но ние не се обясняваме в обич на нито един министър. Ако не бъдат взети ограничения, ще последват още дейности от наша страна ", съобщи още Кузманов.

Среща е имало и с министъра на правораздаването Данаил Кирилов, само че от сндиката на чиновниците на пандизите обясниха, че няма резултат от тях.

Междувременно от Министерство на вътрешните работи разгласиха мнение на министър Младен Маринов във връзка идния митинг.

Вътрешният министър показва, че разграничава ясно двете тематики – нощен и ексклузивен труд.
" По отношение на изключителния труд сме правили срещи и работни групи и задачата ми е да създадем такава организация, че да понижим до най-малко полагането му. Същевременно, без ексклузивен труд не може, изключително при спешни обстановки ", посочи министър Младен Маринов.

Той напомни, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи са на ненормиран работен ден и могат постоянно да бъдат призовани с цел да изпълнят публичния си дълг.

" По отношение на нощния труд, считам, че заплащането е малко, само че е въпрос на благоприятни условия и на бюджет, уточни вътрешният министър. При съществуване на средства, това може да бъде поправено, вероятно след договаряния за бюджета другата година. Заплащането е въпрос на бюджет и бюджетни средства ", декларира министър Младенов и напомня, че през последните две години заплатите в Министерство на вътрешните работи са вдигнати с близо повече от 30%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР