Най-големият научен експертимент в света е напът да се превърне

...
Най-големият научен експертимент в света е напът да се превърне
Коментари Харесай

Зелената енергия поставя под въпрос най-големият научен експеримент

Най-големият теоретичен експертимент в света е напът да се трансформира в най-скъпия източник на непотребна сила, споделя Bloomberg. Нужните съставни елементи за плана, който коства над 20 милиарда евро, към този момент стартират да се събират на мястото на градежа в южна Франция, където към 800 учени възнамеряват да създадат тест дали могат да впрегнат силата, която кара звездите да светят.

Сглобяването на машината ще стартира през май идната година. За разлика от обичайните нуклеарни централи, които разделят атомите, по този начин наречения ITER реактор ще ги смесва и възпламенява при температури 10 пъти по-големи от тези на слънцето - 150 милиона градуса по Целзий.

Невероятната трудност на плана с над милион елементи и спонсори от 35 страни оставят отворен въпроса дали реакторът ще работи и дали ще може да доставя електричество на цената на стандартните източници. Производителите на вятърни централи към този момент стартират да дават обещание, че ще доставят ток без дотация до 2025 година, а потребността от електричество стагнира. Това слага и въпросът дали планът има смисъл.ITER - или Intenational thermonucler experimental reactor (международен термоядрен пробен реактор), би трябвало да достави огромно количество сила без замърсяване. Това най-малко бе концепцията на държавните управления, които започнаха плана през 2006 година Днес, когато цената от вятърните и слънчеви ферми понижава внезапно, ITER е към момента на десетилетия от това да потвърди, че научните теории могат да се осъществят напрактика.

През последните пет години цената на слънчевите панели се срина с 62% и се чака през идващите десетилетия те да усилят броя си по света лавинообразно. Подобна е обстановката и с вятърната сила. А батериите към този момент разрешават силата да се резервира, което понижава потребността от централи, които да подават базово количество електричество в мрежата.

Дялове в плана имат Европейски Съюз, Китай, Индия, Япония, Русия, Южна Корея и Съединени американски щати. От началото през 2006 година забавянията са непрекъснати, а през предходната година ITER се нуждаеше от нови 5 милиарда евро, с цел да може създаването да продължи.

А бъдещите траншове остават под въпрос, откакто политиците към този момент не виждат такава потребност от него и са склонни да пренасочват парите в други направления.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР