Най-големият данъчен скандал в Германия лепна на господарите на финансовата

...
Най-големият данъчен скандал в Германия лепна на господарите на финансовата
Коментари Харесай

Банкери или гангстери: това е въпросът

Най-големият данъчен скандал в Германия лепна на господарите на финансовата галактика нежелан етикет - престъпни организации. Това не е обвиняване на кръстоносците популисти, а на прокурорите, които желаят да изнесат проблема оттатък отегчителното следствие на изгубени доходи. В момента две дузини финансови институции са вкарани в така наречен капан Cum-Ex (бел. ред. - banker.bg разказа в детайли данъчната скица в материала "Германският финансов бранш отива на съд ", оповестен на 02.09.2019-а). Те са обвинени в основаване на престъпни организации, пране на пари и в някои случаи - машинация на вложители, демонстрират правосъдните документи.

Да се приравняват банкерите към държанието на гангстерите разрешава на прокуратурата да вкара специфични резултати в делото, проверяващо дали финансовите институции и богатите човеци са осъществявали умишлено спорните противозаконни транзакции, разрешили неведнъж възобновяване на импортирани налози. Сделките Cum-Ex, чиято кулминационна точка е в интервала 2007-2011-а, преди немското държавно управление да затвори малката врата в закона, позволяваща сключването им, коства на немската хазна над 10 милиарда евро от изгубени данъчни приходи, по оценка на законодателите. Макар че данъчните закононарушения остават централната тематика в процеса, обвинителите са разкрили и доказателства, че частните вложители евентуално са били излъгани и че комерсиалната тактика може да е включвала пране на пари посредством подялбата на противозаконните облаги. Това са съумели да видят в заключението им кореспонденти на организация "Блумбърг ".

Да напомним, че на 27 август следователи са обискирали офисите на Clearstream - поделението депозитар на немски акции на немския борсов оператор "Дойче бьорзе ", с цел да търсят доказателства за присъединяване на негови чиновници в схемата Cum-Ex. Процесът, формиран по обвинявания, импортирани от прокуратурата в Кьолн, потегли на 4 септември в съда в Бон. Очаква се той да е пилотен и да постави основите за идващите каузи по необятно публикуваната преди време комерсиална процедура.

Добавените закононарушения

Разследващите са се съсредоточили върху банкери, брокери и мениджъри на активи поради другите функции, нужни за транзакциите Cum-Ex: покупател, продавач "на късо " (на бумаги, които действително не притежава), банка депозитар и състезател, осигуряващ финансиране. Съдейки по последните разкрития, в доста случаи причислени към групата сдружения постоянно са поемали функционалностите на всички "актьори " по едно и също време. Освен брокерите и капиталовите компании, в листата на нарушителите са и над 20 кредитни институции, измежду които "светила " като "Моргън Стенли ", "Джей Пи Моргън Чейз " и "Бенк ъф Америка Мерил Линч ". И трите акули от Уолстрийт отхвърлят коментар по проблема, а "Дойче бьорзе " спомага безрезервно на правораздаването.

По предписание, прокурорите обичат да прибавят престъпни обвинявания като пране на пари в комплицираните следствия, тъй като ги употребяват като спомагателен инструмент на следствието, когато става въпрос единствено за данъчни закононарушения, разяснява Марко Мансдьорфер - професор по престъпно право в Саарбрюкен. Още повече, сходна тактичност улеснява прибавянето на повече обвинени.

Комплексната конструкция

Мансдьорфер показва, че потреблението на този метод е ясна наклонност в процесите за закононарушения на белите якички, макар че той в началото е бил предопределен само за разнищване на противозаконни действия от мафиотски вид. Просто тъй като уголемява следствието и употребява специфични разследващи способи.

Третирането на висшите финансови кръгове по същия метод както наркокартелите или мафията би имало забележителен веществен резултат, в случай че прокуратурата реши да упрекна банки, при които възможните санкции се лимитират до нелегално добитите облаги, без значение от включените закононарушения. От друга страна, за чиновниците и за мениджърите, които се ревизират настрана, обвиняванията в спомагателни закононарушения по предписание усилва престоя зад решетките.

Мансдьорфер разяснява още, че доста постоянно преди да внесе обвиняванията прокурорите се отхвърлят от спомагателните престъпни искания, с цел да опростят правосъдната процедура.

Започналият на 4 септември правосъден развой е против двама някогашни търговци - британски банкери, които сътрудничат на правораздаването. Обвиненията против тях са само в огромно укриване на налози. На 18 септември показания пред съда би трябвало да даде един от главните обвинени - Мартин Шийлдс. Изслушването му ще продължи два дни и е горещо предстоящ миг в сагата Cum-Ex.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР