Най-големият булдозер в Исландия си проправя път към Гриндавик, за

...
Най-големият булдозер в Исландия си проправя път към Гриндавик, за
Коментари Харесай

Усещаш, че може да те погълне всеки момент: Животът в Исландия върху гореща лава

Най-големият булдозер в Исландия си проправя път към Гриндавик, с цел да построи отбрана против вулкани.

От няколко дни управляващите са на крайник, откакто голяма цепнатина в земята се появи в града и се чака там да изригне вулкан.

Булдозерът е тръгнал в 3 сутринта с полицейски конвой и ще се употребява за създаване на 5-километрови канавки, с цел да се предотврати разрушаването на основни здания от потока на вулкана.

Жителите на Гриндавик, които живеят на улиците, които са най-близо до региона, където магмата се натрупва в скалната основа, може да бъдат позволени да се върнат в домовете си по-късно през днешния ден, с цел да съберат съществени движимости, оповестява Sky News.

Западната част на града е маркирана от управляващите за гражданска отбрана като " алена зона ", защото се счита за толкоз рискова. 

Смята се, че разтопената канара се движи в линия в края на града на дълбочина едвам 500 метра. 

Досега единствено хора, които живеят в по-нискорискови региони на града, имаха достъп при непоколебим протокол за сигурност. 

Но управляващите обмислят по-кратък маршрут за евакуация, който да употребяват, в случай че има признаци за идно изригване, което може да понижи риска за хората в алената зона. 

Торвалдур Тордарсон, професор по петрология и вулканология в Исландския университет, сподели пред единствения ежедневник в страната, Morgunbladid, че въпреки по-рано да оцени вероятността от изригване на 60% (през уикенда) и 40% (в понеделник), в този момент той го прави оценка на 30%. 

Географията е такава, че тя е уязвима от изригвания като това, което се планува през идващите дни.

Исландия се намира на Средноатлантическия било, където се разделят Северноамериканската и Евразийската тектонични плочи.

Това го прави един от най-активните вулканични райони в света. 

Той постоянно страда от сеизмични събития, вариращи от леки земетресения до обилни трусове.

Тази сеизмична интензивност постоянно се дължи на придвижване на магма под земната кора - което от време на време води до това, че магмата поема по най-лесния път към повърхността и се трансформира във вулканично изригване. 

Властите непрестанно следят обстановката и макар че няма метод да се планува тъкмо дали, къде и по кое време ще се случи изригване, учените са нащрек за предупредителните знаци. 

Може би най-известната атракция на Исландия разгласи, че удължава затварянето си заради опасения от вулканично изригване.

Първоначално Синята лагуна трябваше да затвори най-малко до на следващия ден, само че в този момент ще остане затворена до 30 ноември. 

Околните хотели, спа и заведения за хранене също ще бъдат затворени. 

Ситуацията ще бъде " постоянно оценена ", се споделя в известие на управляващите.

Гриндавик в този момент е нереален град.

Има всички познати места – магазини, кафенета, учебни заведения и жилищни блокове, оповестява Томас Мур, теоретичен сътрудник за Sky News.

Но всички те са празни, изоставени от хората, бързащи да се спасят от серията трусове през уикенда.

Властите са нервни.

Сега се счита, че магмата е единствено на 500 метра под повърхността, навръх края на града и те се притесняват, че може да има изригване когато и да е, написа Sky News.

В центъра на града земята наподобява като разпорена , с разрез, разпрострян се към 150 метра.

Там, където пресича основен път, цепката е необятна няколко метра, като едната страна е с метър по-ниска от другата. Има големи сили, които разцепват мегатони канара.

А земята към момента се движи, камъните се разместват и падат надолу в пукнатината. На места е прекомерно надълбоко, с цел да се види дъното, разкрива апокалиптичната панорама кореспондент, позволен до мястото. 

От процепа се издигат облаци пара. Тръбите за топла вода, които в миналото са отоплявали домове и компании, в този момент са раздрани с изменящата се почва.

Земята под краката ни би трябвало да е твърда като канара. Дори го назоваваме terra firma. Но не е в Гриндавик, не и в този момент. Усещаш, че може да те погълне всеки миг.

Звучи като филм-катастрофа, а градът наподобява на холивудски фон.

Но преди няколко дни това беше преуспяващ град с 4000 души.

Сега това наподобява към този момент е спряло и в града са останали значително служащи за незабавна помощ.

Не могат да създадат нищо повече.

Гриндавик е оставен на милостта на разтопената канара, бушуваща отдолу. И в един миг ще бъде оставено на произвола на ориста.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР