Най-големите фирми, поддоставчици за автомобилостроенето, спират работа, съобщиха от Българска

...
Най-големите фирми, поддоставчици за автомобилостроенето, спират работа, съобщиха от Българска
Коментари Харесай

Спират работа най-големите фирми, поддоставчици за автомобилостроенето. Затруднения има и в корабостроенето

Най-големите компании, поддоставчици за автомобилостроенето, стопират работа, оповестиха от Българска браншова камара машиностроене.

От работодателската организация припомнят, че японският производител на автомобилни елементи „ Язаки “ краткотрайно спря работа в трите си завода в България – в Димитровград, Сливен и Ямбол. „ Линамар България “, Русе („ Монтюпе “) - в началото заяви, че спира работа от 6 до 10 април, само че на 25 март последва ново известие за преустановяване на активността от 30 март до 10 април.

„ ВИТТЕ Аутомотив “, Русе - от 16 до 20 март в отпуск са изпратени 30% от работещите; от 23 до 27 март други 30%. От 30 март ще спре работа цялото произвеждане, като към този момент това е оповестено за две седмици. Причините за това са спрените производствата на европейските автомобилопроизводители и снабдители, въпреки това - неспособност за обезпечаване сигурността на работещите поради COVID-19 (безопасен превоз, дистанции сред работните места и т.н.).

Опасенията на управлението са, че китайските поддоставчици възвръщат производството си, а поддоставчиците (конкуренти) от Мексико не са спирали работа и вероятността да бъдат изместени от тях е доста огромна.

От Българска браншова камара машиностроене изясняват, че поддоставчиците за автомобилостроенето са в тежка обстановка. Заради рестрикциите, наложени за ограничение разпространяването на ковид, те изпитват неспособност да извозват работещите, огромна част от които живеят на 70-80 км. от завода. Според тях, стартира рецесия заради прекъсване на европейски компании, произвеждащи коли. Освен това, не е изключено при невмешателство от страна на страната обособени производства да бъдат изнесени в други страни, предизвестяват от Камарата.

Затруднения се следят и в корабостроенето. „ Бургаска корабостроителница “ остава без работа. Има контракт с Русия за ремонт на избрани кораби по график. Руските експерти, които би трябвало да участват и съветват дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България. Договорът за ремонт на съветски кораби не е преустановен, само че осъществяването му се отсрочва несигурно във времето. Забавят се и периоди за доставка на материали от западните страни. Вместо за 10-12 дни доставките стават за 20-25 дни.

Най-големият кораборемонтен цех „ Одесос “, Варна също е обиден от обстановката. В момента довършва ремонта на транспортен съд, само че не е ясно по кое време и по какъв начин ще дойдат други кораби за ремонт, за които има контракт, защото от тези страни не могат да дойдат експерти, контролиращи ремонта.

„ Корабно машиностроене “, Варна - стопира работа за две седмици, защото не може да експедира направена продукция за Италия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР