Най-ефективната, проверена през вековете ваксина срещу най-страшния вирус на омразата

...
Най-ефективната, проверена през вековете ваксина срещу най-страшния вирус на омразата
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Най-ефективната ваксина срещу вируса на омразата и отчуждението са образованието и културата

Най-ефективната, тествана през вековете ваксина против най-страшния вирус на омразата и отчуждението са образованието и културата .

„ Има единствено един тиранин за човечеството – това е незнанието “. Виктор Юго написа тази истина в „ Клетниците “. Образование и просвета – това са непобедимите оръжия против този тиранин. Залповете от тези оръжия да се чуват по-силно, а не на оръжията, които лишават човешки живот – това е моята вяра поради младежите. Това е нашата отговорност. “

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства във Варна участниците в XXVII Фестивал на франкофонския учебен спектакъл , който се организира под нейния патронаж.

Със свои спектакли участваха възпитаници от ПЕГ „ Проф. Д-р Асен Златаров “ – Велико Търново, от 35 СЕУ „ Добри Войников “ – София, от 4 ЕГ „ Фр. Жолио-Кюри “ – Варна, от 9 ФЕГ „ Алфонс дьо Ламартин “ –София, от ЕГ „ Акад. Людмил Стоянов “ – Благоевград, от ПГРЕ „ Г. С. Раковски “ – Бургас, от ГПЧЕ „ Ромен Ролан “ – Стара Загора, и от ГПЧЕ „ Симеон Радев “ – Перник. Фестивалът беше проведен от „ Алианс Франсез “ – Варна, Асоциацията на преподавателите по френски език в България, Френския институт в България, в партньорство с Държавната опера – Варна, 4 ЕГ „ Фредерик Жолио-Кюри “ – Варна, и с поддръжката на Община Варна и Министерството на образованието и науката.

Фестивалът. Снимка: Президентство

Вицепрезидентът Йотова дефинира фестивала като празненство на гения, на хубостта, на благосъстоянието на френския език , празненство на смисъла.

„ С креативния си дух, старание и обич превърнахте морската ни столица Варна в столица на духа и на смисъла – същинският смисъл, който постоянно злободневието се пробва да удави. Върнахте ни към изконните човешки полезности, които се предават през вековете – независимост, правдивост, тъждество, обич, добрина, схващане на другия. Ценности още от века на Волтер “ , обърна се Илияна Йотова към участниците и поздрави уредниците за мотото на фестивала „ Другият “. Тя цитира Жак Превер, съгласно който словото е освен метод да разкажеш една история с думи, а и да накараш другия да усеща дружно с теб .

„ Да искаш да схванеш и да познаваш другия, да го приемаш подобен, какъвто е – това е и една от полезностите на франкофонската общественост. Във Франкофонията ни сплотява освен общият език и просвета. Това е галактика, в която хората се усещат свободни, обединени в своето разграничение “ , уточни в приветствието си вицепрезидентът.

Тя напомни, че България към този момент 31 години е пълновръстен член на Международната организация на Франкофонията .

„ Франкофонската традиция в България е доста по-дълга, още от годините на Възраждането “ , уточни Йотова.

Тя благодари на учителите по френски език за професионализма и любовта, с която поддържат тази традиция.

„ Вие изграждате мислещи и грамотни младежи, конкурентоспособни на своите връстници от целия свят “ , акцентира вицепрезидентът.

Илияна Йотова връчи своя специфична премия – театрална маска, за достойното показване на учениците от 9 ФЕГ „ Алфонс дьо Ламартин “ в София .

Автобус се възпламени в придвижване във Варна. Има ли потърпевши?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР