Най-доброто решение за спасяването на Топлофикация - София е дружеството

...
Най-доброто решение за спасяването на Топлофикация - София е дружеството
Коментари Харесай

Иван Таков: Най-доброто решение за Топлофикация е да бъде включена в Плана за възстановяване и устойчивост

Най-доброто решение за спасяването на " Топлофикация - София " е сдружението да бъде включено в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков след извършения Председателски съвет в Столична община, на който беше поканено за чуване управлението на " Топлофикация - София ". То се състоя по гледище на общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България ".

" Нашата концепция беше това чуване да бъде в по-широк формат. Настоявахме то да се случи на сесия на Столичния общински съвет и обществено да изслушаме с изключение на управлението на " Топлофикация - София ", и кмета Фандъкова, разяснява Иван Таков. - Ползвателите на услугите на това сдружение са над един милион в София. Те имат право да знаят какво е неговото положение и какви решения ще вземе Столична община за спасяването му. Не разбирам какво и за какво крият ръководещите в София от жителите ".

След презентация на шефа на " Топлофикация - София " Александър Александров стана ясно, че до края на сезона отговорностите на общинското сдружение към " Булгаргаз " ще доближат 750 милиона, в същото време към БЕХ те са над 800 милиона. Общо задълженията на " Топлофикация " се чака да минат 1,5 милиарда в края на отоплителния сезон. Всичко това при планове, направени въз основата на планирана цена на газа.

" Изключително значим е въпросът какво вършим оттук-нататък освен това състояние, сподели Иван Таков. - От ръководещите в Столична община разбрахме, че към момента не е подготвена процедурата за намиране на външен вложител, която СОС гласоподава още през май. Дори и да бъде направена тя до края на годината, до момента в който мине през комисиите, до момента в който я разгласят, ще пристигна февруари. В идеалния вид, в случай че няма обжалвания, ще са нужни най-малко 5-6 месеца ".  

Иван Таков добави, че не е оптимист за намирането на външен вложител за " Топлофикация - София " при отговорности в размер от над 1,5 милиарда лв.. " Нека да бъдем реалисти, при тези задължения, които ще са се натрупали все още на процедурата по желание на външен вложител, е малко евентуално да се откри подобен, разяснява той. - Кой би поел отговорности от над 1,5 милиарда лв. и след това да влага нови 1,6 милиарда в рационализация на " Топлофикация "?! Когато през 2019-та взехме решение за модернизацията на сдружението чрез външен вложител, общият размер на отговорностите и инвестицията се оценяваше на към 1,1 милиарда лв.. За 3 години тези разноски набъбнаха три пъти. Време е да помислим за различни решения. И всички дружно, с общи старания, да създадем по този начин, че модернизацията на " Топлофикация " да стане част от Плана за възобновяване и резистентност. Всичко останало наподобява като реплика на работа ".

Според ръководителя на Българска социалистическа партия - София, едно от вероятните решения за " Топлофикация " сега е тя да стане държавна, с цел да бъдат изчистени задълженията, Столична община да резервира златна акция, с цел да бъде обезпечен общественият темперамент на сдружението и да бъдат положени всички старания, с цел да влезе в Плана за възобновяване и резистентност, който да обезпечи финансиране за модернизацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР