Най-доброто от хартиеното изкуство ще бъде представено в София Хартиен

...
Най-доброто от хартиеното изкуство ще бъде представено в София Хартиен
Коментари Харесай

С изложбата "Арт книга" на 32-ма автори започва Софийският хартиен фест



Най-доброто от хартиеното изкуство ще бъде показано в " София Хартиен Арт Фест " от 3 май до 30 ноември 2022 година
12-ото издание на фестивала е под надпис „ Нови хоризонти “.

Програмата е с хибридно наличие – действително и виртуално, включващо изложения, онлайн полемика, уъркшопове, онлайн лектория, съревнование за юноши, показване на книга, прожекция на документален филм и пътуващи експозиции.

13-те изложения ще показват няколко значими раздела – Биенале за хартиено изкуство, ретроспекция на " Аматерас " годишен конкурс/ галерия за хартиено изкуство, независими изложения на наградени създатели, двустранни и виртуални изложения.

Важна част от програмата са  и съпътстващите събития . Лекторията " Динамика в изкуствата " се явява основна просветителна платформа в областта на образните изкуства. Дискусията за " Ролята на новите технологии в хартиеното изкуство " е от огромно значение за развиването на този раздел в актуалното изкуство, присъщ със своята вещественост. Различните работилници дават опция на деца, експерти и  фенове на образните изкуства да се срещнат по-дълбоко с избрани технологии и вероятни способи на тълкования посредством хартията.

Фестивалът остава правилен на почитта си към красивото и екологично изкуство, което е негова отличителна характерност, само че навлиза и в сериозен спор за новите технологии, които го надграждат и му дават по-широк обсег на взаимоотношение с другите публики.

Тази вечер от 18:00 ч. в Регионалния исторически музей - София (РИМ – София) се открива " Арт книга " .
Изложбата се показва за трети път от " Сохия Фартиен Арт Фест ".

В историята на СХАФ тази галерия е показвана единствено два пъти - в Централната постройка на РИМ – София (2015) и в Национален исторически музей (2013). Това е необичаен формат в хартиеното изкуство, обвързван с колекционерски издания, които постоянно надскачат визията за книга и навлизат в територията на обекти с детайли от книгата, като наличие на типография, краснопис или потребление на материал от остарели книги.

Селекцията с 32-ма създатели от 14 страни ще показа разнообразни трендове в това изкуство. Сред одобрените създатели в този раздел са: Вилхелм Шрам – Австрия, Жозефин Таберт и Юта Бард – Германия, Лаура Бехар – Израел, Герда Рицман – Швейцария, Кенджи Сато – Япония, Маня Вапцарова и Веска Абад – България, София Нордман – Аржентина, Елиана Анхина – Бразилия и други

Програмата включва показване на създателите в обществените мрежи и уъркшоп за деца на 1 юни в централната постройка на РИМ – София  с тематика арт книга.

Проектът " София Хартиен Арт Фест " на фондация " Аматерас " е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2022 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР