Най-добрите осем тенисистки за 2021 година ще премерят сили в

...
Най-добрите осем тенисистки за 2021 година ще премерят сили в
Коментари Харесай

Финалите при жените започват без Ашли Барти

Най-добрите осем тенисистки за 2021 година ще премерят сили в юбилейното 50-то издание на Финалите на WTA в Гуадалахара, Мексико в интервала 10-17 ноември. 

Последното издание на шампионата се организира в края на 2019 година в Шънджън, Китай, когато австралийката Ашли Барти победи с купата, а през предходната година конкуренцията бе анулирана поради пандемията от ковид. Престижната конкуренция трябваше да се организира в Китай в продължение на 10 години, само че поради пандемията тази година ще бъде в Мексико.

Сега международната номер едно Барти се отхвърли от присъединяване, с цел да избегне тежката карантина при завръщането в родината си, която би нарушила нейната подготовка за Откритото състезание на Австралия през януари. В нейно неявяване първа сложена в схемата е Арина Сабаленка от Беларус, а другите седем участнички са Барбора Крейчикова (Чехия), Каролина Плишкова (Чехия), Мария Сакари (Гърция), Ига Швьонтек (Полша), Гарбине Мугуруса (Испания), Паула Бадоса (Испания) и Анет Контавейт (Естония).

Любопитно е, че от конкуренцията липсват три от носителките на трофеи от Големия шлем за годината - японката Наоми Осака, която завоюва Аустрелиън Оупън, постави несвоевременен завършек на сезона си през лятото поради проблеми с менталното си здраве, шампионката от Уимбълдън Барти отхвърли присъединяване, а изненадващата победителка от Откритото състезание на Съединени американски щати Ема Радукану нямаше време да натрупа задоволителен актив точки, с цел да попадне измежду най-хубавите осем. За сметка на това шест от участничките в Мексико са дебютантки - Сабаленка, Крейчикова, Сакари, Швьонтек, Бадоса и Контавейт.

Тенисистките са разпредели в две групи, като в група " Чичен Ица " попадат Сабаленка, Сакари, Швьонтек и Бадоса, а в група " Теотиуакан " Крейчикова, Плишкова, Мугуруса и Контавейт. Експертите дефинират Плишкова за любимка в своята група, защото тя има общ баланс 13-2 в мачовете със своите съпернички. Чехкинята е и най-опитната тенисистка в Гуадалахара, като това ще бъде петото ѝ следващо присъединяване във Финалите на WTA, а в последните три издания тя доближи полуфиналите. В другата група Ига Швьонтек е единствената с купа от Шлема, само че най-опитна е Сабаленка, която има и най-хубав баланс в мачовете с другите тенисистки (5-2).

В първия ден на шампионата в сряда ще се изиграят два мача на сингъл: Крейчикова - Контавейт и Плишкова - Мугуруса. Програмата за деня стартира в 22:00 часа българско време. Наградният фонд за шампионата на сингъл е 5 милиона $, а победителката може да вземе до 1500 точки за международната класация, в случай че завоюва и петте си мача.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР