Най-често срещаните технологии за 3D печат са подреждане на слоеве

...
Най-често срещаните технологии за 3D печат са подреждане на слоеве
Коментари Харесай

Нова технология за 3D печат създава обекти със звукови вълни

Най-често срещаните технологии за 3D щемпел са нареждане на пластове от разтопена пластмаса, размразяване на железен прахуляк със светлината на мощен промишлен лазер или потребление на ултравиолетов лазерен лъч, който кара течния полимер да се полимеризира и втвърдява. А наскоро откриватели от университета Конкордия, Канада, демонстрираха нов метод към 3D щемпел, който употребява звукови талази. И този нов метод се назовава " пряк звуков щемпел " (Direct Sound Printing, DSP).

Технологията за 3D щемпел DSP употребява ултразвукови импулси, мощно фокусирани в резервоар, цялостен с PDMS (полидиметилсилоксан) полимер. В точката на оптимално фокусиране на ултразвуковия лъч една зона доближава ултразвукова скорост. Това от своя страна води до образуването на микроскопични мехурчета.

Високата скорост на вибрации на мехурчетата кара температурата им да се увеличи до 15 хиляди Келвина (14 727 градуса по Целзий), а налягането вътре в тях доближава 1000 бара. Това повишение на температурата и налягането продължава няколко пикосекунди (трилионни от секундата), само че това е задоволително, с цел да полимеризира материала в точката, където се намира мехурчето.

Чрез пренасяне на ултразвуковия излъчвател и контролиране на обсега на фокусиране на лъча е допустимо да бъде основан тримерен обект с всякаква форма и трудност вътре в контейнера. Нещо повече, DSP технологията разрешава да бъдат отпечатвани обекти непосредствено в други обекти, без никакво нездравословно влияние върху тях.

Например, употребявайки DSP технологията, е допустимо да се ремонтира механизъм, без да се отваря кутията му, което може да бъде доста потребно за ремонт и обслужване на спътници в космоса. Тази технология ще направи допустимо отпечатването на имплант непосредствено в тялото на пациента, на място, където преди този момент е бил инжектиран полимер, който не съставлява заплаха за човешкото тяло. В допълнение към PDMS полимера, канадските откриватели към този момент са тествали DSP технологията за разработване на предмети от керамичен материал.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР