Най-често проблем с паращитовидната жлеза се открива при измерване на

...
Най-често проблем с паращитовидната жлеза се открива при измерване на
Коментари Харесай

Специалисти: Операцията на паращитовидната жлеза има мигновен ефект

Най-често проблем с паращитовидната жлеза се открива при премерване на серумен калций във връзка остеопороза. Около 1% от дамите в менопауза и с остеопороза имат примитивен хиперпаратиреоидизмът. И като знаем, че 30 на 100 от дамите в менопауза имат остеопороза, към 3 до 8 на 1000 дами могат да имат проблеми  с паращитовдината жлеза.

Това сподели в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ проф. Михаил Боянов, ендокринолог в Клиника по ендокринология и заболявания на обмяната в Александровска болница.

По думите му болестта е рядко и се развива постепенно. „ Между началото и изявената клинична картина минават приблизително към 20 години. Няма нещо животозастрашаващо в това заболяване. Това, което прави усещане са остеопороза с фрактури и двустранни камъни в бъбреците – рецидивираща двустранна нефролитиаза. Почти не виждаме пациенти, които да дойдат с повръщане, гадене, обезводняване - класическата картина на тежката хиперкалцемия, това в днешно време не се вижда. От 2000 година към този момент можем да измерваме паратхормон, само че някои сътрудници пускат това премерване, без да имаме серумен калций и фосфор, което по-късно удължава пътят към диагнозата, само че по този начин става допустимо да се открият безсимптомни форми като в към 75% от случаите сега на откриването нямат ясни и насочващи признаци към сходна диагноза. Човек не трябва да се изследва, без да има насочващи клинични недоволства. Повишеният паратхормон може по разнообразни аргументи да е нараснал, недостиг на витамин Д, понижена бъбречна функционалност. Затова човек не трябва да си внушава всякакви неща, а когато се открие един индикатор отвън нормата, би трябвало да се направи диференциална диагноза от верния доктор ", сподели проф. Боянов.

" Все по-често експертите откриват проблемите на паращитовидната жлеза, с помощта на одобрените към този момент способи за нагледно проучване и много бързо болните идват при нас, с цел да разрешат казуса си. Когато става дума за интервенция се прави сцинтиграфия, с цел да сравнят местоположенията - от ехографията и от сцинтиграфията. Ако има аденом на паращитовидната жлеза, медикаментозно лекуване безсмислено. Има опити с етилов алкохол или други способи неоперативни да бъде отстранена жлезата или понижена, само че считам, че най-разумният вид е да бъде направена интервенция, тъй като взема решение казуса на часа. В момента, в който се извади това туморче, което прекомерно рядко е злокачествено, казусът се взема решение автоматизирано “, сподели доктор Иван Пунчев, хирург в Клиниката по ендокринна хирургия на УБ по Ендокринология " Акад. Иван Пенчев ".

По думите му последните години има 100% е успеваемост на интервенциите на паращитовидната жлеза. „ Последните 10-15 години болестта се открива бързо, съвсем всеки ден има интервенция в Клиниката. Много значимо тези интервенции да се вършат от хирурзи, които имат най-малко 30 такива интервенции годишно, защото има пациенти, които идват при нас от други места, където първо са били оперирани, само че в действителност това не е направено. Най-сложното при тези интервенции е да се открие елементарно и да бъде налична паращитовидната жлеза, тъй като макар ехографията и сцинтиграфията, паращитовидните жлези някой път се откриват не толкоз елементарно “, сподели още доктор Пунчев.

Специалистите показаха, че не всички пациенти са показани за интервенция. Такива са по-възрастните, без остеопороза с фрактури, без камъни в бъбреците, тези, при които калция не е висок.

Целия епизод на подкаста може да чуете 

Снимка: Ани Петрова, БНР

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР