Най-честите причини за смъртта в пътното движение са непремерената скорост /не превишената/,

...
Най-честите причини за смъртта в пътното
движение са непремерената скорост /не
превишената/,
Коментари Харесай

Крайпътните дървета - смъртоносната опасност

Най-честите аргументи за гибелта в пътното движение са непремерената скорост /не превишената/, незадоволително разстояние, грешки при завиване и занемаряване на предимство. Но много водачи не са наясно с заплахата, която дебне под формата на препятствия до пътя. Изследователите на произшествия правят оценка риска от фатален инцидент при при удар в крайпътно дърво като извънредно висок, тъй като ако превозно средство се блъсне в дърво, това обикновено има най-сериозните последици - в доста случаи, в това число и гибел.

Въпреки че броят на починалите при инциденти с крайпътни дървета по немските пътища от 1995 година насам е намалял значително - със 78 %, според Проучването за застрахователните злополуки (UDV), съвсем всеки четвърти човек, умрял при случай по селски пътища през 2019 година, е бил породен от злополука при удар с дървоа. Инцидентите с дървета още веднъж бяха единствената най-честата причина за съдбовни пътни произшествия в Германия през последните години.

Според Германския съвет за пътна безопасност (DVR) 2719 души са починали в пътното придвижване в Германия през 2020 година От тях 466 са починали при случай с удар в крайпътно дърво.

Степента на риска за пасажерите в превозните средства при произшествия с дървета става ясна от краш-тестовете, извършени от изследване на Dekra. Те показват, че в случай че автомобил се блъсне в дърво, нито страничните въздушни възглавници, нито структурата на превозното средство могат да допринесат значително за облекчение на особената тежест на сходни произшествия. Това беше потвърдено апропо и от проби на UDV.

По време на тези проби стана ясно, че дори непряк удар при 55 км / ч води до тежки или даже съдбовни пострадвания. В случай на конфликт при 90 км/ч, колата и пътниците нямат никакъв късмет, защото превозното средство безусловно се разкъсва от дървото. „ Обикновено нито един пасажер в транспортното средство не може да оцелее при подобен конфликт “, посочва Goslar Institute към застрахователното дружество HUK Coburg.

Изводът, който от Dekra вършат е, че в случай на случай с дърво границите на пасивната сигурност са по принцип далеч надхвърлени и по тази причина са необходими по-нататъшни усъвършенствания на системите за активна сигурност. Освен това експертите от съответните организации и застрахователни компании считат, че е необходимо да се прилагат по-последователно правилата на безопасно оформление на пътя, с цел да се противодейства на сходни произшествия с дървета.

Според UDV ефикасните ограничения за избягване на произшествия с дървета би трябвало да се прилагат еднообразно в областите на поведение при шофиране, технологиите на превозните средства и в инфраструктурата. Проучванията за злополуки от застрахователите изрично препоръчват понижаване на максималното възможно ограничаване на скоростта по извънградските пътища в композиция с целенасочено наблюдаване на скоростта на места, където се случват произшествия с дървета. Освен това, от позиция на експертите, забележителен принос за подобряване на сигурността би имало и изпреварването на възбраните на участъци от трасето, които са застрашени от инциденти.

Изследователите на повреди също считат за много значимо да се обезпечат бариери за безопасност до главните точки на възможни произшествия с крайпътно дърво. Те ще спомогнат за дейно подтискане на енергията на удара. Според UDV закрепването на такива загради срещу катастрофа е допустимо в 80 до 90 процента от всички сериозни случаи.

При такива отбрани обаче би трябвало да се вземат поради и специфичните изисквания за сигурност на мотоциклетистите, за които мантинелите съставляват особено висок риск заради неналичието на зона на смачкване и устойчиво купе, каквото има при колите. За байкърите предпазните парапети без отбрана срещу подмъкване също може да се трансформира в фатален риск.

Освен това откривателите на произшествията се застъпват за създаването на зони за безопасност отстрани, когато се строят нови пътища, както се практикува в някои скандинавски страни. Освен това не би трябвало повече дървета да се презасаждат без защитни бариери. В случай на дървета в горещи точки на повреди, даже би трябвало да се обмисли и отстраняването им.

В случая с колите специалистите по безопасност виждат капацитет за избягване на произшествия с дървета чрез системи за подкрепяне на лидера, повишаващи сигурността. Според проучване на този вид катастрофи, 73 процента от конфликтите с дървета са резултат от по този начин наречените пътни произшествия, при които индивидът, който е зад кормилото, губи надзор над превозното средство заради прекомерно висока скорост, нехайство или неточност при шофиране. Системите за подкрепяне на водача могат да противодействат на това.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР