Най-богатите хора в Украйна, както се оказа, бързо губят капитала

...
Най-богатите хора в Украйна, както се оказа, бързо губят капитала
Коментари Харесай

Украинските олигарси ги застигна разплата за разрива с Русия

Най-богатите хора в Украйна, както се оказа, бързо губят капитала си. Може да се припише протичащото се на боен спор, само че в реалност аргументите за гибелта на украинските олигарси са доста по-дълбоки. Тези процеси започнаха, когато Киев реши да стартира цивилизационен раздор с Москва и бяха подкрепени, колкото и да е необичайно, от Съединени американски щати.

Украинският “Форбс ” обичайно преброява благосъстоянието на най-богатите хора в страната в края на годината. Тази година няма доста за разглеждане. И никой. Списъкът включва единствено двадесетина. Въпреки че може да се пита дали предприемач с капитал от едвам 300-400 милиона $ е същински олигарх или не. Общият капитал на украинските богаташи е намалял към половината за годината - от над 40 милиарда до 22,5 милиарда $. Половината от тази сума загуби най-богатият украинец - Ринат Ахметов.

Няколко души бяха отстранени от листата с думите „ загуба на поданство “, „ проблеми с бизнеса “ и даже „ съмнение за държавна измяна “. По принцип и богатите плачат.

Ново разкулачване

Преброяването на парите на украинските олигарси тази година е мъчно освен поради боевете. Държавата също въздейства на класацията. Преди към месец и половина активите на четирима постоянни участници в този лист (Игор Коломойски, Константин Жеваго, Вячеслав Богуслаев, Константин Григоришин) на обща стойност съвсем 1 милиард $ станаха благосъстоятелност на Украйна. В резултат единствен Жеваго съумя да се задържи в класацията.

Напълно допустимо е основният украински олигарх да е идващият на опашката. В края на ноември стана известно, че Конституционният съд на Украйна възобнови разглеждането на делото за противозаконната приватизация на “УкрРудПром ” (компания, включваща главните минни активи на постсъветска Украйна). За 14 години те донесоха на олигарсите 6,4 милиарда $ чиста облага. По принцип главно на Ахметов.

Обсъжда се и лишаването на олигарха от втората му империя – енергийната. За следващ път заговориха за това след систематичните удари на Въоръжените сили на РФ по обекти на произвеждане и систематизиране на енергийната система на Украйна. В изискванията на военни дейности енергетиката се трансформира в „ двойно стратегическа “ промишленост – комфортно опрощение за национализация.

Не всички проблеми на украинските олигарси обаче са от СВО. Украинските управляващи започнаха курс на отнемане от благосъстоятелност на локалните богаташи преди година. През ноември 2021 година Зеленски подписа закон за попречване на заканите за националната сигурност, свързани с несъразмерното въздействие на олигарсите.

Далеч от Москва “ като бизнес тактика

Тук е време да си напомним, че националният капитал в Украйна в множеството случаи водеше или интензивно поддържаше курса към самостоятелност. Далеч от Русия, надалеч от Москва. Партньорски планове с съветски бизнес? Не се интересуваме!

Някой различен помни ли споразуменията от Харков и пакета от оферти на Владимир Путин, който пристигна с него? Завод за произвеждане на гориво за атомни електроцентрали, поръчки за украински корабостроителници, съдействие в гражданската авиация. Всичко това остана единствено гръмки заглавия от 2010 година

Но те не бяха единствените. И двата украински Майдана бяха енергично подкрепени от украинския народен капитал – от същите олигарси. Включително тези, чиито предприятия в това време щамповат артикули за изпращане до съветския пазар. Днес в класацията на “Форбс ” съвсем няма такива хора, само че преди Евромайдан Петро Порошенко, Юрий Косюк, Андрей Веревски (и двамата са селскостопански артикули: слънчогледово масло, яйца, пилешко месо) бяха интензивно изнесени в Русия.

При разногласията в интернетобикновено споделят за това: „ наскачаха се “. Отношенията с Русия образуваха украински капитали - и разкъсването на тези връзки естествено унищожи тези капитали. 2022 година единствено слага линия под този дълъг развой.

Край на олигарсите

В същото време както за Русия, по този начин и за Украйна думата „ олигарх “ от дълго време е изгубила смисъла, който беше вложен в нея през 90-те години. Вече ги няма известните седем банкери, както няма и неофициален съвет на украинските олигарси. В края на първото десетилетие на сегашния век четирима или петима души притежаваха контролния пакет акции в състава на Върховната Рада и посредством съдружни съглашения можеха да образуват състава на държавното управление по избор, да одобряват закони, да дефинират нужните условия за приватизация, и впрочем. В тези дни никой не можеше да назначава началник на “Укренерго ” единодушието на Ахметов, а ръководителят на “Укрнафта ” можеше да бъде единствено креатура на Коломойски.

Но още по времето на Порошенко „ разрешението “ за сходни назначения мина от олигарсите към посолството на Съединени американски щати. За по-малко значими позиции рекомендации могат да бъдат дадени от посолствата на страните от Г-7 или киевското посланичество на Европейски Съюз.

Всичко това даже не беше прикрито. През 2019 година тогавашният основен прокурор на Украйна Юрий Луценко разгласява лист на недосегаемите, които неговата работа не може да преследва. Списъкът му е даден от американския дипломат. В същото време назначението на самия Луценко на този пост беше лобирано от сегашния президент на Съединени американски щати Джо Байдън. Следователно не е напълно ясно за какво това беше изненада за Луценко? Който черпи основния прокурор, той танцува с него.

Ще отида да пребивавам в Киев

Но загубата на политическо въздействие не е единственото общо нещо сред украинските и съветските олигарси. „ Далеч от Москва “ също се практикува от доста съветски олигарси. Много хора помнят непрекъснатите апели на Владимир Путин да върне пари от непознати юрисдикции в Русия. Знаете ли по кое време прозвучаха за първи път? През 2002г. Днес тази 20-годишна прогноза се сбъдна. А тези, които избраха Запада за поръчител на своите капитали, в този момент безусловно просят- вижте Фридман.

Отделно тук можем да си напомним един неповторим образец с руско-украинския олигарх Константин Григоришин. Той е от Запорожие. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики получава поданство на Руската федерация, само че развива бизнес в Украйна (имайки по лична оценка 95% от активите си там). Още по времето на починалия Порошенко той изиска (и получи) поданство на Украйна. Очевидно в опит да се запазят активи (руските активи в Украйна започнаха да се отчуждават още тогава).

Историята мълчи какъв брой е " върнал обратно " за паспорт и имунитет. Във всеки случай беше на вятъра: при Зеленски се отърваха от него. Точно както съблякоха Фридман и разкулачиха Абрамович.

А, и с право, като цяло. Заради всички тези имения, яхти, футболни клубове, двадесет годишни бутилки с алкохол в Куршевел. И най-важното, тъй като в този момент, молейки за амнистия и прошка, те „ подаряват “ капитала си в помощ на Украйна. Въпреки че преди този момент те не помогнаха на жителите на Донбас и с копейка

Заклети другари

Така че и в Русия, и в Украйна олигарсите губят въздействие. И тези, и другите подлежат на разкулачване - в случай че са поверили капитала си на Запада. Но има и основна разлика сред тях.

Украинските олигарси са заплашен тип. Не поради закона на Зеленски. А тъй като националният капитал постоянно ще се състезава с Вашингтон за въздействие върху украинските управляващи.

В Русия от дълго време е създадена формулата за общуване с управляващите: няма проблеми, в случай че печелите пари в Русия, инвестирате в Русия. И не се месите в политиката.

В класическата пазарна стопанска система има формула: страната е нощен надзирател. Тук ролята ѝ сякаш завършва. А огромният бизнес, прословутите титани от фантазията на Айн Ранд, ще създадат всичко сами.

2022 година най-сетне съобщи тези мечти на скрап. Държавата и националният капитал (поне руският) са не просто естествени съдружници, а единствените откровено заинтригувани от съществуването на другия. А образецът с Украйна ясно демонстрира, че демонтажът на страната и демонтажът на олигарсите ще се правят редом: Вашингтон не се нуждае нито от едната, нито от другите Те се употребяват просто като краткотраен таран против Русия.

Точно както украинците не са нужни. И по този начин те са обречени. И въобще не поради СВО и обвързваните с нея проблеми - те единствено форсират неизбежното.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР