Най-бързият суперкрайцер в света: новият двигател Су-57 ще осигури рекорден

...
Най-бързият суперкрайцер в света: новият двигател Су-57 ще осигури рекорден
Коментари Харесай

Новият двигател на руския Су-57 ще осигурява скорост от 2 Маха и повече без форсаж

Най-бързият суперкрайцер в света: новият мотор Су-57 ще обезпечи рекорден полет без форсаж

От 2025 година съветските Военно-космически сили ще стартират да получават усъвършенстваните самолети пето потомство Су-57.

Както беше обявено през октомври 2022 година, Су-57М стартира летателни тествания и в този момент ще получи нова силова установка. Този мотор е обозначен като АЛ-51Ф.

Въпреки обстоятелството, че съветската изтребителна авиационна промишленост постоянно отсрочва въвеждането в употреба на нови самолети, може да се каже с убеденост, че Су-57М ще стартира да се доставя на съветската войска преди 2027 година

Няма еднакъв

Разбира се, доста от характерностите на новия мотор за новия изтребител към този момент остават класифицирани като „ секретни “. Но в последните информации на Министерството на защитата се оповестява, че моторът АЛ-51Ф ще разреши на самолета да лети без форсаж освен със свръхзвукова скорост (суперкрайсерски режим), само че и със скорости от Mach 2 и по-високи.

Преди това единственият тактически военен аероплан, който през днешния ден може да доближи такава скорост, беше изтребителят прехващач МиГ-31 Foxhound. Вярно, за това МиГ-ът се нуждае от форсажните камери. А тяхното неявяване ще разреши на Су-57 бързо да организира разнообразни патрулирания и да реагира на всевъзможни закани без загуби „ в своя обсег “.

Трябва да се означи, че камерите за доизгаряне изгарят авиокеросиновото гориво доста по-бързо. Това значи, че свръхзвуковите полети за по-дълго време стават доста скъпи за множеството изтребители. Но даже не това е най-важното. Поради нарасналото изгаряне на гориво, самият обсег на полета е доста скъсен.



Конкурентите

Днес единственият изтребител от пето потомство, който е подготвен за суперкрайсерски режим, е J-20, създаден в Китай. Вярно, той реализира това единствено при ниски свръхзвукови скорости - малко над Mach 1. А създаденият в Съединени американски щати F-35 не може да лети със свръхзвукова скорост без потреблението на форсажни камери.

АЛ-51Ф

Двигателят АЛ-51Ф е създаден от OДК Сатурн. Двигателят съставлява вторият опит на Русия за план от пето потомство след обещаващия мотор АЛ-41Ф. Този също беше създаден за серийно произвеждане, само че се смяташе за безценен за изтребителя МиГ 1.42. Тъй като цената на Су-57 е два пъти по-ниска от цената на МиГ 1.42, моторът АЛ-51Ф също има по-ниски индустриални и експлоатационни разноски. Той е идеално усъвършенстван за стелт, има заострени разклоняващи се дюзи с назъбени клапи, които разрешават да се понижи радарното му напречно сечение.

Тягата на мотора АЛ-51Ф е с 8% по-висока от тази на най-близкия му съперник от Съединените щати, F-22, F119. Основните преимущества на съветския мотор обаче ще бъдат: по-ниските условия за поддръжка, както и опцията да има тримерен вектор на тягата, което ще обезпечи доста усъвършенстване на маневреността при ниски скорости.

Въпреки обстоятелството, че обсегът на полета на самолета Су-57 и в този момент е два пъти по-голям от американските му съперници - F-22 и F-35, моторът АЛ-51Ф ще добави още 10% към това преимущество.

Досие

АЛ-51Ф е турбовентилаторен мотор с форсажно изгаряне от пето потомство, двувалов, с невисок коефициент на двуконтурност, създаден за изтребителя Су-57 и безпилотния военен летателен уред (БПЛА) С-70 Охотник. Разработчикът е компанията Сатурн, дъщерно сдружение на Обединена двигателностроителна корпорация (ОАК) в Русия.

Основни характерности на АЛ-51Ф:

Тяга: 178 kN суха двигателна сила и 245 kN с форсаж.

Ефективност: Повишена успеваемост спрямо предходното потомство мотори.

Намалени излъчвания: Отговаря на стандартите за излъчвания EURO-6.

Стелт функционалности: Включва редица стелт функционалности, като регулируеми дюзи и композитни материали, за понижаване на радарната сигнатура.

Допълнителна информация:

Първи полет: 2021 г

Производител: " Сатурн " (ОАК)

Степен на двуконтурност: 0,4

Дължина: 4,9 м (16 фута)

Диаметър: 1,1 м (3,6 фута)

Тегло: 1900 кг (4200 фунта).

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР