Навярно няма човек, който да не е пил сок от

...
Навярно няма човек, който да не е пил сок от
Коментари Харесай

С какво сокът от бъз е полезен за здравето ни?

Навярно няма човек, който да не е пил сок от бъз, а множеството хора си подготвят сами всяка пролет. Някои подготвят сок за директна консумация, други го вършат под формата на сироп за разреждане, едни употребяват захар, а други мед и във всеки случай има прибавен сок от лимони. Да уточним, че става въпрос за сок, подготвен от цветовете на дървовидния бъз, с ботаническо име Черен бъз (лат. Sambucus nigra) и най-различни национални имена.

И въпреки всички да сме съгласни, че този сок е приятна и освежаваща напитка за топлите летни дни, то може би доста не подозират, че той е и извънредно потребен за здравето, с помощта на богатия си състав от разнообразни субстанции.

Цветовете на бъза са богати на биологично дейни субстанции като: биофлавоноиди (кверцетин и антоцианин), хлорогенова киселина, олеанова киселина, канелена киселина, тритерпени (бета амирин) и други Те обуславят и неговите изгоди за здравето.

Сокът от бъз има противовъзпалително, антибактериално, обезболявзщо, противовирусно, откашлящо, потогонно, диуретично, антиоксидантно, лаксативно и даже инсулиноподобно деяние.

Може би, преди всичко е редно да споменем, че сокът от цвят на бъз е най-известен със свойството си да оказва помощ при кашлица. Той е също доста положително средство за повишение на защитните сили на организма при вирусни болести и настинки.

 изгоди от сока от бъз

Може да се употребява както като превантивно средство по време на епидемии, по този начин и за подкрепяне на лекуването по време на заболяване. Употребата му доста понижава продължителността на болестта, както и облекчава признаците му. И това е научно потвърдено с проучвания, оповестени в публикация в списание „ Nutrients ” през 2016 година.

Не е за подценяване и диуретичното деяние на напитката. Благодарение на това свойство, тя оказва помощ на тялото да изхвърли непотребните течности и соли, както и да форсира изчистването на токсините.

Това е доста потребно свойство при редица болести – от сърдечно-съдови и бъбречни, до такива на обмяната, както и при положения като подутина, високо кръвно и прочие Лаксативните свойства на бъза също способстват за по-добра обмяна и детоксикация на организма.

Способността на цветовете от бъз да понижават кръвната захар е научно потвърдена. Проблемът тук е, че самият сок нормално се прави със захар или мед, които не се предлагат за диабетици. Затова за тях е по-добър вид да си подготвят чай или леден неподсладен извлек от цвят от бъз.

Както можете да се убедите, познатата ни вкусна напитка се оказва прелестен метод да помогнем на тялото си да е крепко. Все отново, имайте поради, че като при всяко лекарство предозирането не е желателно и може да има противоположен резултат. Консумирайте на драго сърце и мярка!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР