Навсякъде могат да бъдат запалени празничните светлини, но хората, които

...
Навсякъде могат да бъдат запалени празничните светлини, но хората, които
Коментари Харесай

15-те най-впечатляващи града за коледна ваканция

Навсякъде могат да бъдат запалени празничните светлини, само че хората, които в действителност обожават Коледа, желаят освен това. Те търсят място, където коледните базари примамват, светлините заслепяват във всички направления, а празничните пиршества оферират безкрайни изкушения. От Англия до Филипините, тези 15 места по света обичайно оферират едни от най-хубавите ваканционни атмосфери за коледна почивка, написа CNN Travel.
Рованиеми, Лапландия, Финландия
Докато известните предания ни карат да имаме вяра, че Северният полюс е формалният дом на Дядо Коледа и неговите джуджета, финландците биха ни предиздвикали да имаме вяра в противното. За тях Рованиеми е коледната централа, ситуирана на север от Арктическия кръг в Лапландия. Децата тук вършат джинджифилови сладки с госпожа Клаус, записват се в учебно заведение за елфи или посещават клас по краснопис, и сформират коледните си описи с стремежи с обичайно перо.

Може също да желаете да посетите парка за диви животни Рануа - дом на дребни полярни мечки, росомахи и лосове. Арктикум пък е теоретичен център, където се разкрива мистерията на северното зарево. Тези, които търсят в действителност мразовито преживяване, могат да отседнат в Arctic Snow Hotel, изработен напълно от сняг и лед, само че оборудван със сауни и горещи вани, в които посетителите да се топят.
Витлеем, Пенсилвания
Близо до Филаделфия и Ню Йорк се намира дребният град Витлеем, който предлага коледно бягство. Заселен през 1700 година от моравски колонисти, Витлеем с съображение се гордее със събитие, на което можете да се насладите от 1 до 23 декември.

Това е гратис, уместно за фамилията събитие, при което градски тръбач бие камбана по основната улица на града, с цел да призове посетителите в Goundie House (най-старата къща на основната улица). Дете от тълпата чука три пъти на вратата на къщата, а по-късно локален предприемач излиза с изненада за всички. „ Коледният град “ предлага също разходки с конски файтони, обиколка на пъбове и обилие от коледен фон.
Бат, Англия
Този исторически град в югозападна Англия чества както раждането на Исус с доста фанфари. Кралският спектакъл в града има разнообразна стратегия от празнични драми, мюзикъли, опера и концерти. Коледният базар в Бат разполага с голям брой дървени хижи, в които се продават английски ръчно направени сувенири в причудлива конюнктура. Разположен сред внушителното абатство Бат и вековните римски бани, пазарът предлага празничен метод да преоткриете характера на този исторически град.
Сан Фернандо, Филипините
Ако Азия трябваше да има коледна столица, Сан Фернандо в римокатолическите Филипини ще бъде топ номинация. Градът, северозападно от Манила, е прочут със своя Фестивал на гигантските фенери, който стартира на 16 декември и приключва на 1 януари. Традицията на Сан Фернандо да прави фенери датира от края на 18 век. Акцентът на визитата тук е стартирането на така наречен пароли - пъстър електрически коледен фенер, който символизира Витлеемската звезда.
Барселона, Испания
Всеки, който успее да удължи ваканцията си до 12-ия ден на Коледа – прочут още като Деня на тримата крале или Богоявление – може да настигне Мелхиор, Гаспар и Балтазар в Барселона. Вечерта на 5 януари кралете (известни още като „ тримата мъдреци “) идват с бради и кадифени облекла на пристанището на града на Санта Еулалия, с техния личен транспортен съд.

Гъръмят оръдия, пускат се фойерверки и когато кметът им връчва ключовете на града, магията на влъхвите публично стартира. Те дефилират по улиците на града с ослепителни костюми, съпроводени от камили, слонове и жирафи.
Ню Йорк
Рокфелер център е в основата на Коледа в Ню Йорк. Неговата известна ледена пързалка съществува от 1936 година, а украсеното дърво е празнична традиция от 1931 година Близкото Радио Сити е хазаин на годишния Коледен театър с присъединяване на Rockettes.

В югозападния ъгъл на Central Park, Columbus Circle е хазаин на повече от 100 търговци, продаващи облекла, дарове, закуски и питиета на Holiday Market. Най-големите фешън марки се причисляват към празненствата, като се появяват на коледните витрини в Bergdorf Goodman, Saks Fifth Avenue, водещия магазин на Macy`s Herald Square и други универсални магазини.
Найроби, Кения
Магията на Коледа е в празничния безпорядък на кенийската столица, откъдето овсякъде звучи музика на разнообразни езици – в магазини, в публичния превоз и на дългите опашки в заведенията за хранене и супермаркетите.

Гостуването в къщата на другар или визитата на известно заведение за хранене, може да значи паница, отрупана с чапати (плосък хляб), лют ориз, прочут като пилау и месо на скара. Любителите на празнуването могат да изгорят калориите си с разходка в живописния горски резерват Карура - парадайс за феновете навън, станал известен от Нобеловия лауреат Вангари Маатаи.

Емблематичният народен парк Найроби предлага благоприятни условия за сафари за посетителите, с цел да видят носорози, лъвове, жирафи и други животни на фона на града. За коледни дарове оживените открити пазари като Maasai оферират достоверни африкански картини, бижута и облекла, неповторими за Кения.
Нюрнберг, Германия
Коледният пазар в Нюрнберг (Nurnberger Christkindlesmarkt) обичайно притегля повече от 2 милиона гости всяка година. Има доста история зад тила си - първото му известно документално споменаване датира от 1628 година В дребния град посетителите на пазарните будки могат да намерят обичайни, постоянно ръчно направени коледни украси, дървени играчки и всевъзможни храни и питиета. Възрастните могат да се насладят на нюрнбергски пикантни меденки и чаши греяно вино. А фамилии с деца могат да посетят Музея на играчките.
Богота, Колумбия
Високопланинската столица на Колумбия се озарява всяка година с обилие от коледни светлини. В Богота има традиция на Ruta Navideña или Коледният път. Празнуващите се разхождат на известни места из града, с цел да се насладят на ослепителните изложения.

Día de las Velitas (Ден на дребните свещи) се чества на 7 декември, което е навечерието на Непорочното зачатие. Това публично отбелязва началото на Коледа в Колумбия. Хората палят дребни свещи и хартиени фенери, поставяйки ги на первази и балкони. Посетителите могат да хапнат natilla - ядене с яйчен крем, което прилича флан или пудинг и се яде дружно с други обичани празнични ястия, като buñuelos (пържени тестени топки, сервирани горещи).
Малта
Посещението на Presepju - сцената на Рождество Христово - е неразделна част от Коледа тук. Всяка година жителите гордо отварят прозорците си, а от време на време даже вратите на гаражите си, с цел да покажат на обществеността приготвените от тях сладки произведения. Центърът на Валета е дом на многолюден празничен дух - с коледари, които пеят пред бароковата катедрала St. John`s Co-Cathedral.

Освен това може да се насладите на главозамайващата галерия на коледните светлини на Republic Street. Посещението на частния Музей на играчките в Малта е премеждие, което включва кукли, бойци, комплекти влакове, датиращи от 1790 година.
Квебек, Канада
Квебек е самобитно леговище за природосъобразни фенове, място, което кипи от зимни действия, предлагайки ваканционни стратегии за всички усети. Старият Квебек е трансфорат в картинно коледно селце. Любителите на салами и печени кестени могат да прегледат стоките на немски коледен базар. По-религиозните могат да прегледат експозиция на подиуми от Рождество Христово от цялостен ​​свят.

Близкият Sentier des Caps de Charlevoix предлага подобаващи за фамилии пешеходен туризъм, вървене със снегоходки и каране на ски. Любителите на скоростите да се придвижват с моторна шейна от Nord Expe. Освен това в Квебек има Зимен карнавал от 25 януари до 11 февруари 2024 година
Сан Мигел де Аленде, Мексико
В Мексико Коледа е по едно и също време тържествено и празнично събитие. До 24 декември е евентуално посетителите да се натъкнат на Мария и Йосиф, които се разхождат по улиците, до момента в който локалните хора вършат поклонения от дом на дом, пеейки, с цел да молят за „ посада “ (или „ заслон “), до момента в който възпроизвеждат подиуми от пътуването до Витлеем.

Чаша пинята и понче (греяна плодова напитка) е прелестен свършек на една дълга вечер на разходки из този калдъръмен град, разгласен от ЮНЕСКО за обект на международното културно завещание поради благосъстоянието си от грандиозни църкви и добре непокътната архитектура.
Залцбург и Оберндорф, Австрия
Родният град на Моцарт - Залцбург, е съвършен за коледна почивка. Помислете за заснежените планини, бароковата архитектура и обичайните коледни базари. Градът също е хазаин на една по-необичайна традиция за коледния празник. В цяла Австрия и Бавария (в близката Германия) хората се обличат като отблъскващ алпийски звяр, прочут като Крампус, и вилнеят по улиците в търсене на палави деца, които би трябвало да бъдат осъдени. Крампус бяганията в Залцбург се организират на разнообразни дати през декември.
Страсбург, Франция
Почувствайте както френския, по този начин и немския усет на Коледа в този граничен град, в който се усеща въздействието и на двете култури. Датиращ от 1570 година, Страсбург има най-стария коледен базар във Франция и един от най-старите в Европа.

Серията от тематични коледни селища в Страсбург трансформира града във образна и гастрономическа страна на чудесата. Стотици сергии са ситуирани на разнообразни места. Посетителите могат да си създадат прелестни фотоси пред 30-метрова коледна елха, която всяка година украсява централния площад Place Kléber с красивите си орнаменти и светлини. Наред с обичайния базар, има различен коледен панаир - OFF, който предлага музика онлайн и пътека за улично изкуство.
Куинстаун, Нова Зеландия
Традиционните коледни цветове - алено, зелено и бяло - получават напълно ново значение в Нова Зеландия. Тук аленото е pōhutukawa (традиционното рубиненочервено цъфтящо коледно дърво). Бялото символизира девствените пясъчни плажове, а зелено – кивито.

Любителите на слънцето, които желаят да се причислят към Дядо Коледа по къси панталони и сърф, несъмнено би трябвало да се насочат към Куинстаун, където високите температури значат, че хората могат да карат джет, речен сърф или парапланер по езерото Уакатипу. Или посетителите могат просто да разположат лагер на брега на езерото и да се насладят на коледни ястия като агнешко, морски блага и пиле на Барби.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР