Навръх 9 септември, рано сутринта в дома си е бил

...
Навръх 9 септември, рано сутринта в дома си е бил
Коментари Харесай

Арести и разпити за Русофили на 9 септември

Навръх 9 септември, рано сутринта в дома си е бил задържан някогашният и.д. основен редактор на ДУМА Юрий Борисов, заяви за вестника брачната половинка му журналистката Дора Чичкова. Журналистът, който сега е един от секретарите на Националното придвижване " Русофили ", е бил докаран в следствения арест с белезници, потвърдиха за ДУМА очевидци. От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е по отношение на дело, формирано на 3 юли 2019 година по член 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се сложи в услуга на непозната страна или на непозната организация, с цел да й служи като разузнавач, се санкционира с отнемане от независимост от 5 до 15 години.

Домът на Борисови е бил обискиран, конфискувани са компютри и разнообразни документи на придвижването. Сред тях са приветствие от някогашния ръководител на Народното събрание Димитър Главчев до събор на " Русофили " на язовир " Копринка " и писмо от патриарха.

Юрий Борисов е бил отведен за разпит в профилираната прокуратура. Преди дни той е имал сериозна сърдечна офанзива и не се усеща добре физически, описа неговата брачна половинка.

ДУМА потърси, само че не съумя през вчерашния ден да се свърже с ръководителя на " Русофили " Николай Малинов, нито с неговата брачна половинка. По неофициална информация в техните офиси и в дома им също са били осъществени обиски. Сутринта Малинов е трябвало да взе участие в предаване по бТВ, само че не се е явил в студиото. До публицистичното привършване на броя не беше ясно къде се намира той и дали също е арестуван.

До края на деня публични изказвания отказваха и от спецпрокуратурата, и от спецсъда. В Българска национална телевизия нощес се появи вътрешният министър Младен Маринов, който казионно разгласи, че " текат процесуално-следствени дейности взаимно от спецпрокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи " и че през днешния ден ще има " взаимен брифинг " за съобщаване на детайлности.

От спецпрокуратурата също нямаше публично изказване по случая.

Пред ДУМА зам.-председателят на НД " Русофили " Владимир Чучуев описа, че рано сутринта в профилираната прокуратура е била извикана в качеството си на очевидец основният секретар на придвижването Кристина Иванова. Тя е освободена след 6 часа разпити.

За разпити са били привикани още зам.-председателят на " Русофили " Милен Чакъров, с който през целия ден също нямаше връзка, той не е отговарял на позвъняванията на съратниците си. Сред привиканите за разпит и пуснати по-късно членове на управлението са почетният ръководител на " Русофили " Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия, секретарят на НД " Русофили " Георги Дуков. На разпит е бил и Антон Тончев, някогашен зам.-председател на " Русофили ", както и известният социолог Живко Георгиев.

Пред ДУМА Добрева и Георгиев описаха, че следователите са се интересували от това с какво се занимават " Русофили " и какво разискват на форумите си, по какъв начин се финансират. Питали са и дали познават някогашния военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и съветското разузнаване Леонид Решетников. Добрева е разпитвана дали познава и съветския предприемач Константин Малофеев. Той стана прочут с това, че имаше интерес към закупуването на телевизия у нас. Живко Георгиев пък трябвало да каже кой му е упълномощил социологическо изследване за профила на стремежи от хората президент през 2016 година и дали му е оказван напън да манипулира данните от Малинов и Решетников.

Депутатът от " Атака " проф. Станислав Станилов, който също е зам.-председател на " Русофили ", не е бил измежду привиканите. За ДУМА той обаче съобщи, че ще сложи в Народното събрание въпроси за антируската декларация на Министерството на външните работи и за протичащото се с " Русофили ".

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин дефинира в обществените мрежи като " жалко " избирането на вчерашната дата за ареста и разпитите на членове на " Русофили ". " Фактът, че карцерът и разпитите се правят навръх Девети септември по дело още от юли, изцяло дискредитира акцията. Ако инцидентно сте избрали датата - какъв брой жалко. Ако е преднамерено и мислите, че ще уплашите някого - още по-тъпо. А другояче поддържам всяко изпитание да опазим страната от външна интервенция, само че в случай че приложите идентичен критерий за всяка една страна, местата в арестите - притеснявам се - няма да стигнат ", писа зам.-председателят на Народното събрание.

Бившият народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев също разяснява във фейсбук: " Не съм член на Движение " Русофили ", само че познавам и почитам безчет хора от тях, в това число Юрий Борисов. С ръководителя им Николай Малинов бяхме сътрудници в Народното събрание и в Българска социалистическа партия години наред. Ако към този момент арестуват за шпионаж единствено за това, всеки от нас може да е идващият. И в заплаха ще е това, което забравихме да ценим: правото да сме свободни хора. "

Минути преди отпечатването на броя “24 часа” заяви, че Борисов е пуснат без обвиняване. Председателят
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР