Наводнения в Пекин: Смъртоносни дъждове връхлетяха китайската столица, докато се задава нова буря

...
Поне 11 души загинаха, а други 13 са в неизвестност
Коментари Харесай

Поне 11 души загинаха, а други 13 са в неизвестност при проливни дъждове в Пекин, докато Китай се подготвя за трета тайфун след толкова седмици.

Останките от супер бурята Доксури от миналата седмица наводниха Пекин за четвърти пореден ден във вторник, въпреки че друг тайфун приближи източното крайбрежие.

Повече от 50 000 души в града са евакуирани досега, според държавните медии.

Наводнението удари няколко района, прекъсвайки влаковите услуги и трафика.

Поне дузина души бяха убити във Филипините и Тайван, когато Doksuri премина през тях в края на миналата седмица на път за Китай.

Проливните дъждове вероятно ще продължат тази седмица, а наводненията може да се влошат в северните райони около Пекин, Тиендзин и провинция Хъбей, предупреди министерството за управление на извънредните ситуации. p>

Най-малко девет души са загинали в Хъбей, съобщиха официални лица.

Безпощадният дъжд изля през уикенда дневни данни за валежи в 14 метеорологични станции в Пекин и северните провинции Хъбей, Шанси и Шандонг.

Китайските власти не са обявили официален брой на жертвите или са съобщили как много са изчезнали извън столицата.

Военни хеликоптери бяха разположени в ранните часове на вторник, за да доставят спешни хранителни доставки и пончо на хора, блокирани във и около влак гара в тежко засегнатия квартал Ментугоу в западен Пекин, съобщава CCTV.

Съобщено е, че около 150 000 домакинства в района са без течаща вода.

Близо 400 полета във вторник бяха отменени и стотици забавени на двете летища в Пекин, според приложението за проследяване на полети Flight Master.

Кадри, споделени онлайн от жители на заобикалящата провинция Хъбей, показват участъци от земя, погълнати от наводнения.

Съобщава се, че жителите на няколко квартала в окръг Джоуджоу на Хъбей са попаднали в капан , някои от почти 24 часа, тъй като спасителните работници не могат да стигнат до тях.

В понеделник държавната телевизия публикува клип на драматичното спасяване на мъж, който се е вкопчил в преобърната кола, попаднала в буйни наводнения в град Уан, също в Хъбей. Мъжът и колата му се въртяха надолу по пълноводна река, преди да бъде изведен на безопасно място от хеликоптер.

Както в много части на света, Китай е свидетел на екстремни топлина и дъжд през последните седмици, които някои учени свързват с изменението на климата.

Doksuri достигна сушата в югоизточната китайска провинция Фудзиен в петък, предизвиквайки свлачища и наводнения преди да се придвижи на север към столицата. Стотици хиляди жители на Фудзиен бяха евакуирани.

Доксури, който дойде седмица след тайфуна Талим, също доведе до масово затваряне на училища и работни места в цялата провинция.

Китайското метеорологично бюро каза, че Пекин е видял потоп от около 170,9 мм (6,7 инча) между събота вечер и обяд в понеделник, еквивалент на средните валежи за целия месец юли.

Има малко облекчение с тайфуна Ханун на хоризонта. Очаква се да навлезе в Източнокитайско море в сряда, преди да се премести в крайбрежните провинции на Китай Джъдзян и Фуджиан.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР