Навършват се 60 години от първия полет на човек в

...
Навършват се 60 години от първия полет на човек в
Коментари Харесай

60 години от първия полет на човек в Космоса – събития в Руския дом в София



Навършват се 60 години от първия полет на човек в Космоса. На 12 април 1961 година пилотираният галактически транспортен съд „ Восток 1 “ с Юрий Гагарин на борда прави една цялостна обиколка на Земята за 108 минути.

След галактическия полет Гагарин придобива международна популярност и получава голям брой медали и оценки, измежду които Герой на Съветския съюз – най-високата премия в Съюз на съветските социалистически републики. След полета с „ Восток 1 “ Юрий Гагарин е част от аварийния екипаж на „ Союз 1 “, който се разрушава при приземяване. Заместник-директор е на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име. Гагарин умира при злополука с пилотиран от него аероплан през 1968 година.

Как означават тази толкоз значима за цялото човечество дата в Руския дом в София, споделя в “Нашият ден “ Владимир Ястреба , началник на отдел “Кино “.

“Пожелавам на хората да мечтаят и да им се сбъдват фантазиите, тъй като, когато излетя Юрий Гагарин, всички момчета даже и девойки мечтаеха да станат космонавти. 1961 година на процедура всички новородени момчета бяха наречени Юрий, които до ден сегашен честват този празник освен като рожден ден, само че и като велика дата.

Организирахме за празника следните мероприятия: в 10.30 ч. в град Банкя, където е паметникът на Гагарин, ще поставим цветя в памет на този популярен човек. Ще участва и посланикът на Русия – госпожа Елеонора Митрофанова и първият български космонавт – Георги Иванов, на който благодарим. Всеки може да се включи.

Събитие ще има през целия ден, само че в 12 часа в Руския дом ще има тържествено разкриване на фотоизложба , отдадена на 60-годишнината от полета на първия човек в Космоса. Там също ще участват посланикът на Русия и първият български космонавт.

Вечерта ще има прожекция на два кино лентата, отдадени на полета на Гагарин. Единият е от 1961 година – “Човекът се завърна от Космоса “. Предполагам, че доста хора не са гледали този филм. И филмът “Гагарин “, който също е доста забавен от 2015 година, от 18.30 часа в Малката зала на Руския дом. “

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР