Навършват се 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия.

...
Навършват се 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия.
Коментари Харесай

Навършват се 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия

Навършват се 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия. На 24 март 1999 година самолети на Алианса нападат позиции на сръбските войски в Косово. Решението се взима след едногодишен напън върху президента Слободан Милошевич да спре смъртоносната си принуда против косовските сепаратисти.
Това се дефинира като първата интервенция на НАТО против суверенна страна. Бомбардировките са част от интервенцията оповестена в името на отбрана на ползите на албанското население в региона.
Няма точна оценка на жертвите в резултат на бомбардировките, само че те надвишават 2 хиляди души. Около 10 хиляди са ранени. Щетите в материално отношение възлизат на десетки милиарди долари. Поразена са Сръбската телевизия, мостове, учебни заведения, частни домове и е нанесен тежък удар по сръбската военна и цивилна инфраструктура.
Бомбардировките не престават до 10 юни 1999 година, когато Белград се съгласява да отдръпна силите си от Косово. На територията на региона са ситуирани многонационални сили под командването на НАТО. Администрацията на Косово е поета от задачата на Организация на обединените нации там. Армията за избавление на Косово, демилитаризирана през септември 1999 година, се трансформира в Орган за отбрана на Косово с цивилни чиновници. През февруари 2000 година, институциите на „ Република Косово” са разпуснати. Мисията на Организация на обединените нации построява самостоятелни институции - президент, парламент и държавно управление.
Русия изрично се опълчва на бомбардировките и прекъсва връзките си с НАТО. 20 години след интервенцията сърбите към момента не са склонни да простят на Алианса и изрично отхвърлят да станат част от него, макар устрема си за участие в Европейски Съюз.
На 25 март 1999 година Народното събрание на България приема декларация по отношение на изострянето на рецесията в Косово. В нея се показва, че страната ни няма да взе участие директно или индиректно във военни дейности в Югославия. Заедно с това се показва взаимност с евроатлантическата общественост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР