Навършва се година, откакто украинският град Мариупол беше до голяма

...
Навършва се година, откакто украинският град Мариупол беше до голяма
Коментари Харесай

Руснаците търсят евтини апартаменти в окупирания Мариупол

Навършва се година, откогато украинският град Мариупол беше значително опустошен от съветските сили и високомерен. Сега той се трансформира и показва като витрина за ръководство от Москва – а някои руснаци даже се надяват да си купят жилища там. Русия твърди, че е анексирала Мариупол, дружно с всички други окупирани региони, след поредност от референдуми, които бяха необятно наказани и избрани за фиктивни, предава „ BBC “.

Около 90% от постройките в града са развалени или разрушени след съветския обстрел по време на изтощителна двумесечна блокада. Хиляди цивилни бяха убити, а към 350 000 души напуснаха обитаемото място, предава Организация на обединените нации.

Сега окупационните управляващи наподобява имат желание да „ русифицират “ града, да сменят пътните знаци на украински с съветски, да вкарат съветската образователна стратегия в учебните заведения и да принудят останалите поданици да получат съветски паспорти. „ BBC Verify “ употребява сателитни фрагменти, с цел да картографира по какъв начин Русия прекроява структурата на града.

Освен това е открито, че до момента в който новото строителство продължава, към момента са налице огромни опустошения.

„ Намерих парцел. Мариупол ще бъде хубав град “, разяснява Владимир, гражданин на арктическия съветски град Мурманск, пред „ BBC “. Той, както и други, с които публицист на английската медия беседва, не пожелаха цялостното му име да бъде оповестено.

Владимир е измежду десетките руснаци, които през последните месеци търсят парцели в окупирания град във „ ВКонтакте “ – най-популярната обществена мрежа в Русия. Той споделя, че към този момент е продал жилището си в родния си град и скоро ще се реалокира в Мариупол с цялото си семейство.

„ Основното е, че е на морето “, изясни той, добавяйки, че ще го вземе в този момент, тъй като цените са ниски.

Забележките на Владимир отразяват това, което милиони руснаци чуха в следените от Кремъл медии през последната година. Има непрекъснат поток от репортажи по държавната телевизия, представящи реконструкцията на Мариупол като протичаща с „ рекордно “ движение и животът се връща към естественото.

„ На мястото на руините в този момент има нови жилищни блокове, детски ясли, учебни заведения – всичко се възвръща с най-модерните технологии “, се споделя в репортаж на държавната телевизия „ Россия 1 “.

Сателитните изображения, оценени от „ BBC “, в действителност демонстрират голям брой многоетажни парцели, появяващи се в съществуващи квартали в града през последната година, най-много покрай покрайнините. Има и голям нов регион с новопостроени многоетажни здания в северозападния завършек на града, наименуван „ Невски “.

Изображенията, снимани от спътник, също по този начин разкриват, че степента на опустошаване в града към момента е голяма. Това е изключително правилно в елементи от центъра на обитаемото място, където може да се види, че множеството от постройките към момента нямат покриви.

Александър /не е същинското му име/, чиновник на огромния градски цех за стомана „ Азовстал “, който е останал в града, споделя, че това, което се демонстрира по съветската телевизия, е „ отпадък “. Заводът е мястото, където беше последната борба сред украинските и съветските войски. Мъжът пресмята, че до момента единствено към 10% от домовете, развалени в боевете, са възобновени.

В същото време, до момента в който новите жилища се усилват, доста жилищни блокове са съборени, защото е било преценено, че не подлежат на възобновяване. Те включват цялостен ​​квартал – с повърхност от към 315 000 кв.метра, съгласно сателитни записи – в източната част на града, друга част на Мариупол, мощно наранена от боевете. Но Александър твърди, че малко или нищо не се подвига на тяхно място.

„ Така те събориха жилищен блок и в този момент има единствено дупка в земята, не се поставят основи, нищо не се прави “, сподели той пред „ BBC “.

Официално тези, чиито домове са разрушени или съборени, могат да аплайват за апартамент в новопостроените парцели. Както съветската държавна телевизия, по този начин и прокремълските YouTube канали непрекъснато демонстрират явно щастливи фамилии, които се местят в новите си домове. И въпреки всичко доста локални поданици, в това число тези, с които журналистът на „ BBC “ беседва, оповестяват, че процесът е агонизиращо муден и на процедура има доста ограничавания, вследствие на което новите здания стоят полупразни.

Светлана /не е същинското й име/ споделя, че баба й към момента чака апартамент, който да размени този, който е изгубила, когато постройката й е била съборена – месеци откакто е била известена, че ще получи новия си апартамент през март.

„ Хората са сложени в някакъв лист с чакащи и не знаят къде ще получат апартамент “, съобщи Светлана, която отпътува да живее в чужбина след войната.

Александър допуска, че жилищата се раздават „ доста спестовно и доста изборно “ на хора, които са „ явно с проруски възгледи “. Често срещана причина за отвод – необятно съобщавана от жителите на Мариупол онлайн – е, в случай че някой има имущество, друго от техния съборен апартамент, даже имот земя, дял в апартамент или ваканционна къща в страната.

Една жена, чийто блок е бил съборен, Анна, сподели пред локалната проруска телевизия Мариупол 24, че й е отхвърлен заместващ апартамент, тъй като има заслон от 8 кв.метра в село на 40 км отвън града. Нейната постройка на бул. Нахимов, западно от центъра на града, се заменя с нов жилищен блок, наименуван „ Дом на Нахимова “. Построен от частна съветска строителна компания, уебсайтът му основава усещането за първокласен комплекс и ще бъде продаден на свободния пазар на предлагащи ипотека.

„ В момента нямаме средства да купим жилище с ипотека “, съобщи Анна пред „ Mariupol 24 “.

Инвеститорите в Дом на Нахимова обясниха, че множеството от жилищата към този момент са резервирани и показаха цената за апартамент от 35 кв. метра като 3,55 милиона рубли (около 37 500 долара).

Руснаците, с които беседва екипът на „ BBC “, не наподобяват обезпокоени от мащаба на разрушенията в града или от проблемите, които жителите изпитват на място.

„ Украйна унищожи града, несъмнено “, коменентира Владимир, пренебрегвайки обстоятелството, че Русия нахлу в Украйна, причинявайки всеобщо заличаване.

„ усия ще издигне града от земята… и ще бъде даже по-добър, в сравнение с беше като част от Украйна “, прибавя той.

Оксана от Татарстан, майка на няколко деца, която декларира, че „ постоянно е мечтала да живее край морето “, изрази угриженост по отношение на вероятността за завръщане на украинците. Украйна се пробва да се насочи на юг към града като част от своята контраатака, съгласно нейния заместник-министър на защитата.

И в случай че си върне града, правата на благосъстоятелност, дадени по време на окупацията, евентуално ще бъдат оповестени за невалидни, уточни Уна Хатауей, професор по право в Йейлския университет. Но това не отблъсква хора като Оксана: „ Все още не съм се отказала от фантазията си “, споделя тя. „ Целта ми е да имам лична къща от не по-малко от 180 кв.м. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР