Науката знае изненадващо малко за това какъв е механизмът на

...
Науката знае изненадващо малко за това какъв е механизмът на
Коментари Харесай

Какво да пием, за да не сме махмурлии в първия ден на 2018 г.?

Науката знае изненадващо малко за това какъв е механизмът на махмурлука или по какъв начин можем да се оправим с него. Въпреки че има хиляди проучвания, занимаващи се с алкохола по един или различен метод, има едвам няколко оповестени научни публикации, които изследват какво предизвиква махмурлука и дали има или няма лек. Това е много тъпо, поради идните мотиви да ни сполети.

Какви физиологични промени или биологични взаимоотношения с алкохола могат да са причина за дяволската примес от главоболие, гадене, липса на вкус или диария, в случай че назовем единствено няколко?

Според Alcohol Hangover Research Group (AHRG), "международна експертна група ", която има за цел да "изясни патологията, лекуването и профилактиката на алкохолния махмурлук ", множеството от това, което знаем за утринните последици от тежкото пиянство, е неправилно.

Какво предизвиква махмурлука?

Според AHRG "алкохолният махмурлук се развива, когато концентрацията на алкохол в кръвта (blood alcohol concentration — BAC) се връща до нула и се характеризира с възприятие на общо неразположение, която може да продължи повече от 24 часа ".

В публикация от 2008 година, оповестена в списание Alcohol & Alcoholism, холандският откривател Йорис Вестер разсейва редица известни вярвания за това, какво задейства признаците на алкохолния махмурлук.

Обезводняването е една от най-често цитираната причина, поради която хората се усещат зле след пиянството. За алкохола се знае, че потиска хормона вазопресин, който нормално ни защищава от възприятието, че би трябвало да уринираме. Защото уринираме по-често, организмът губи повече вода. Нещо повече, в случай че пием уиски или други алкохолни питиета, рядко се пие и вода, което утежнява дехидратацията.

Но за какво тогава, че даже да се налеете щедро с вода, преди да си легнете или до момента в който пиете алкохол, въпреки всичко ще ви сполети заплашителен махмурлук на идната заран? Така е, тъй като дехидратацията няма доста общо с това, споделя Вестер.

Изследванията демонстрират, че равнищата на електролити — естествено срещащи се детайли и съединения в организма, които могат да организират електричество при разтваряне във вода — са повече или по-малко едни и същи и при хората с махмурлук, и при контролните групи. Дори в случаите, когато има някакви разлики в равнищата на електролитите, те нямат връзка с тежестта на признаците на махмурлук. Нещо повече, проучванията не са съумели да намерят корелация сред хормоните, свързани с дехидратацията и тежестта на махмурлука.

Според Вестер "алкохолният махмурлук и дехидратацията са два самостоятелни, само че по едно и също време настъпващи процеса, които имат разнообразни механизми за основа ". С други думи, пиенето на алкохол ще ви обезводни, причинявайки признаци като сухота в устата и жадност. Употребата на алкохол води до махмурлук, а не тъй като сте обезводнени.

За да бъдем почтени, има един главен признак на махмурлука, който може да се дължи или най-малко до известна степен, на дехидратацията — досадното чудовищно главоболие. Кръвоносните съдове се стесняват, заради дехидратацията, ограничавайки притока на кръв и О2 към мозъка. В опит да се възвърне равнището на течностите, кръвоносни съдове стартират да се уголемяват и подуват към мозъка.

Гаденето, което усещаме сутринта, може да се изясни с резултатите на алкохола върху стомаха и червата, които са раздразнени, което води до инфектиране. Алкохолът води също до отделянето на в допълнение стомашна киселина, дружно със секреция от панкреаса и червата.

Ацеталдехидът, непряк артикул, който се натрупва в отговор на обработката на алкохола в организма, се счита, че е 30 пъти по-токсичен от самия алкохол. Проучванията демонстрират, че той създава признаците на махмурлука. Веществото може частично да изясни произхода на махмурлука.Друга забавна догадка, която може да изясни произхода на махмурлука допуска, че алкохолът въздейства на имунната система. Изследователи откриха мощна корелация сред високите равнища на цитокини, които са сигнални молекули на имунната система и признаците на махмурлука. Когато тялото е инфектирано, цитокините провокират нараснала температура или инфектиране, само че наподобява, че и несъразмерното пиянство на алкохол може да провокира сходна реакция, което води до признаци като мускулни болки и главоболие, само че също по този начин и когнитивни резултати, като загуба наизуст и нервност.

И по този начин, какво може да извършите, с цел да се избавите от махмурлук?

Има няколко неща, които може да извършите, с цел да ви е по-леко на идната заран.

- На първо място — да не пиете прекалено много алкохол... само че в случай че това не е алтернатива,
- Поне не пийте бързо или на празен корем.
- Храната не всмуква алкохола, само че цялостният храносмилателния тракт ще забави усвояването на алкохола в кръвта. Важно е да се храним и да попълняме запасите си от електролити.
- Както научихме, дехидратация в действителност не предизвикват махмурлук, само че частично е виновна за някои от признаците. Пиенето на чаша вода на всяка алкохолна напитка може да предотврати доста съществено главоболие.

Може в Гугъл да намерите доста градски митове и анекдотични лекове за махмурлук — кафе, яйца, шкембе супа — само че няма изследване, което да потвърждава успеваемостта им. Това, което може да извършите обаче, е да атакувате някои от признаците. Аспирин или ибупрофен може да лекува главоболието и болките в мускулите, до момента в който препарати като антиацид (сода) или пепто-бисмол могат да понижат гаденето. Още няколко бързи съвета за потушаване на признаците:

- Поспете
- Пийте вода или сок
- Избягвайте кофеина
- Малко витамини
- Изяжте нещо
- Малко физически извършения
- Избягвайте болкоуспокояващи, в случай че е допустимо
- Вземете душ.

До научно аргументиран лек против махмурлук обаче ще би трябвало да изчакаме.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР