Науката ни казва ясно и точно, че ваксините, които идват

...
Науката ни казва ясно и точно, че ваксините, които идват
Коментари Харесай

Здравният министър: Не е човешко да имаме ваксини и да не идват да се ваксинират

" Науката ни споделя ясно и тъкмо, че имунизациите, които идват и с които разполагаме, са минали през всички етапи на изпитване, те са сигурни и подсигуряват естествен живот, в случай че имунизираме над 70 или 70% от нашето население ". Това разяснява пред публицисти във Враца министърът на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов, представен от Novini.bg.

" Виждате, че огромна част от другите страни напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е доста огромно и се дължи на разнообразни фактори във времето като съмнение в институциите, съмнение към здравните управляващи. Това е нещо, за което ние ще продължим да работим. Понякога битката за живота на хората се води с всеки обособен човек, даже с него самия, тъй като хората имат вяра на неща, които чуват и им харесват. Затова не мога да приема обстоятелството, че има специалисти, които не престават да приказват неща, които ще се харесат на хората, а не тези неща, които са потвърдени от науката. Това е доста притеснително'', добави той.

Ангелов разяснява още, че няма напън върху лечебните заведения нито във Враца, нито във Видин и Монтана.

" Има известно повишаване на заболеваемостта във Враца, само че няма напън върху лечебните заведения. После ще отида да видя по какъв начин са нещата в болничното заведение, в Спешна помощ, с цел да схвана дали това, което говорихме, е по този начин и дали сътрудниците имат потребност от нещо. Директорите на РЗИ-тата ме увериха, че няма потребност от спомагателни количества персонални защитни средства, консумативи и дезинфектанти. Темпът на имунизациите съгласно мен върви с недобър ритъм по разнообразни аргументи. Добрата вест е, че в хладилниците и в трите района няма останали количества ваксини, има единствено дозите от последните доставки от оксфордската ваксина, които се разпределят'', изясни министър Ангелов.

По думите му недобра процедура, която бави процеса на имунизиране в България, е, че някои от персоналните лекари поучават пациентите си да не бързат да се имунизират.

" Това за мен като доктор е неясно, тъй като всеки един загубен човешки живот, на който и да е българин, е загуба за цялата страна. И да стоим и да чакаме, с цел да се уверим, че нашето съмнение може да се трансформира в доверие след време, е неточност. Полагали сме всички клетва преди всичко да пазим човешкия живот и да се облягаме в решенията си единствено на науката'', подсети той.

Той уточни, че е противен фактът, че към този момент декларирали предпочитание да се имунизират хора се отхвърлят в последния миг.

''Създаваме организация за имунизирането на избрана група от хора и от тази група идват към 70% и би трябвало доста бързо да се намерят хора, които да бъдат имунизирани, с цел да не се изхвърлят дозите от имунизацията. От имунизационния щаб внесоха предложение, което ще обсъдим, във връзка с предоставяне на опция да се викат хора и от идната фаза (тоест тези, които могат да се имунизират: възрастните хора и хората с хронични заболявания), обмисляме и опцията да отпушим имунизирането в четвърта фаза, тъй като не е човешко да имаме ваксини, да чакаме някой да пристигна да се имунизира, а той да не идва. Такъв е образецът в съботния и неделния ден, когато имунизираните са под 100 индивида за цялата страна, което е неуместно. Това следва да бъде променено. Ще го обсъдим с специалистите и това ще промени изрично темпа на ваксиниране'', уточни още здравният министър.

" Аз се имунизирах с имунизацията, която е налична. И да, това е най-хубавата ваксина – тази, която сега съществува. Ще дойдат дни, в които ще имаме във всеки един ледник на РЗИ от трите, четирите, петте типа ваксини, които са регистрирани, и тогава ще можем да избираме ваксини. Да, това ще се случи, само че няма да е в този момент, тъй като сега идват избрани количества дози, за които ние имаме контракти. Дори от време на време и не идват навреме'', добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР