Науката и инженерството винаги са черпили вдъхновение от научната фантастика.

...
Науката и инженерството винаги са черпили вдъхновение от научната фантастика.
Коментари Харесай

Япония планира да прати робот-трансформър на Луната

Науката и инженерството постоянно са черпили ентусиазъм от научната фантастика. Дори филми като „ Трансформърс 3: Тъмната страна на Луната “, които критиците кардинално оплюват, могат да трансформират образа на бъдещите технологии, както излиза наяве от най-новите проекти на Японската галактическа организация (JAXA). Съвсем неотдавна JAXA разгласи, че има желанието да прати робот-трансформър на Луната.

На този стадий знаем напълно малко за план. Той ще има съвсем сферична форма и ще тежи едвам 250 година Когато доближи повърхността на луната, ще одобри нова форма, която ще му разреши да направлява по-лесно из локалния терен.

Въпреки че на пръв взор наподобява повече не BB-8 от „ Силата се пробужда “, луноходът наподобява е въодушевен значително от поредицата „ Трансформърс “ и по-конкретно – от „ Тъмната страна на Луната “. Докато пътува към спътника, роботът ще е необятен едвам 8 см. Впоследствие обаче роботът ще избута предната си обвивка напред, което от своя страна ще докара до появяването на две колела, свързани от водещ мост. Да, Optimus Prime е малко по-усъвършенстван, само че човек би трябвало да стартира все отнякъде, нали? Роботът ще бъде направен от производителя на играчки Tommy – в съдействие със Sony и университета „ Дошиша “. Най-вероятно ще се появят и по-опростен версии на машината, които би трябвало да оказват помощ за покриването на разноските по задачата.

Целта на Японската галактическа организация е да употребява този робот, с цел да изследва по какъв метод комбинацията от ниска гравитация и прашната повърхнина може да повлияе на напредването на ръководени от хора транспортни средства по Луната. По време на задачите „ Аполо “ астронавтите нямаха визия дали лунните бъгита, които карат, няма да се заклещят по повърхността, а това ограничи значително пропътуваните от тях дистанции.

JAXA се надява, че скоро ще може да качи хора на Луната и че този „ свръх стилен и свръх лек робот “ ще им даде данните, от които се нуждаят, с цел да основат роувър, който може умерено да измине 10 000 км по лунната повърхнина.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР