Науката е тук, за да помага и да ни даде

...
Науката е тук, за да помага и да ни даде
Коментари Харесай

Колективният геном на българите отваря вратата към адекватното лечение


Науката е тук, с цел да оказва помощ и да ни даде отговори на дълго задавани въпроси. За първи път ще изследваме груповия геном на актуалните българи. Събраните данни ще ни оказват помощ да научим повече за нашето ДНК и да се предпазим от подлите болести, които ни заобикалят.

" Целим да създадем референтен геном на актуалните българи със характерните за нас като нация вариации в генома. Когато успеем да изследваме всички разновидности, ще можем да разберем, в случай че открием някоя разновидност, която е неповторима единствено тук в България, дали това е разновидност, характерна за българите, или е сигнал, че нещо не е наред, тъй като има някакво заболяване. Сега имаме късмет посредством даряването на нашите данни да помогнем за развиването на медицината. В дълготраен проект ще можем да диагностицираме по-рано и да лекуваме по-адекватно. Същевременно това разрешава да се сформира терапия, която е персонализирана съгласно нашия генетичен профил. Предстои да изследваме геномите на 1000 здрави пълнолетни български жители. Вече имаме към 400 индивида, които са дали кръв ", каза експертът от екипа на " Геномът на България " Цветана Керелска в студиото на  " България заран ".

По думите ѝ конфиденциалността на данните е изцяло обезпечена. Те се съхраняват при най-високи равнища за сигурност в българска геномна инфраструктура, която е основана за задачата. Резултатите ще бъдат оповестени за груповия български геном, само че в случай че доброволецът е отбелязал, че при положение на по този начин наречените " инцидентни находки " специалистите могат да се свържат с него и да го осведомят, те ще го насочат за това какви ограничения може да вземе.

" В момента събираме пробите, по-късно данните ще се обработват и проучват. Ние ще публикуваме данни от нашата работа от време на време на страницата на Центъра по молекулна медицина на Медицинския университет ", уточни още Керелска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Първият пилотен план е финансиран от МОН, а за идващия стадий, който ще бъде част от " Генома на Европа ", чакат финансиране. В него ще вземат участие съвсем всички европейски страни. 

" Когато имаме български референтен геном, ще знаем по какъв начин реагираме на избрани медикаменти. Всеки доктор, знаейки тази информация, ще може да изпише съответното лекарство. Много страни в света разполагат с по този начин наречения паспорт, в който е маркирано по какъв начин хората реагират на съответните медикаменти ", посочи Керелска.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР