nauka.offnews.bgНАСА показва как аерозолните частици се движат по целия свят.NASA/Goddard

...
nauka.offnews.bgНАСА показва как аерозолните частици се движат по целия свят.NASA/Goddard
Коментари Харесай

5 от най-често срещаните погрешни схващания за изменението на климата

nauka.offnews.bg

НАСА демонстрира по какъв начин аерозолните частици се движат по целия свят.

NASA/Goddard Space Flight Center

Науката за изменението на климата е на повече от 150 години и е подлагана на повече инспекции, в сравнение с какъв да е различен клон от съвременната просвета. Въпреки това през последните 30 години енергийната промишленост, политическите лобисти и други хора сеят подозрения, въпреки че за учените нямат такива.

Оказа се, че петте най-големи държавни петролни и газови компании в света, харчат около 200 милиона щатски $ всяка година за лобиране за надзор, закъснение или блокиране на климатичната политика.

Този проведен отвод от науката за изменението на климата способства за неналичието на прогрес в намаляването на излъчванията парникови газове в международен мащаб - до степен, че сме изправени пред глобална климатична обстановка. И когато дениалистите (отрицателите) на изменението на климата употребяват избрани легенди - в най-хубавия случай подправени вести и в по-лошия - откровени неистини - с цел да подкопаят науката за изменението на климата, някои хора могат да се заблудят.

Ето пет постоянно употребявани легенди и научното им опровержене в публикация на The Conversation от климатолога професор Марк Мазлин (Mark Maslin) от Университетски лицей Лондон.
1. Климатичните промени са единствено част от естествения цикъл
Климатът на Земята постоянно се е променял, само че проучването на палеоклиматологията или " предишния климат " ни демонстрира, че промените през последните 150 години - от началото на индустриалната гражданска война - са изключителни и не може да са " естествени ". Резултатите от моделирането допускат, че бъдещото планувано стопляне може да бъде невиждано спрямо предходните 5 милиона години.

Аргументът за „ естествените промени “ се добавя с историята, че климатът на Земята таман се възвръща от по-студените температури на Малкия ледников период (1300-1850 г.) и че температурите през днешния ден са същите като през Средновековния топъл интервал (900–1300 г.), Проблемът е, че както Малкият ледников интервал, по този начин и Средновековнияъ топъл интервал не са световни, а регионални промени в климата, засягащи северозападна Европа, източна Америка, Гренландия и Исландия.

Проучване, използващо 700 климатични записа, показа, че през последните 2000 години единственият път, когато климатът по целия свят се е трансформирал едновременно и в едно и също направление, е бил през последните 150 години, когато над 98 % от повърхността на планетата се затопля.



Глобални температури за последните 65 милиона години и бъдещи сюжети за стопляне. Кредит: Burke et al, PNAS 2018
2. Промените се дължат на слънчеви петна / космически галактически лъчи
Слънчевите петна представляват стихии на повърхността на Слънцето с интензивна магнитна интензивност и постоянно са съпроводени от слънчеви изригвания. Тези слънчеви петна имат силата да трансформират климата на Земята. Но учените, които употребяват сателитни датчици, записващи количеството на слънчевата сила, достигаща Земята от 1978 година насам, не са следили възходяща наклонност. Така че слънчевата интензивност не може да бъде причина за скорошното световно стопляне.

 Глобална повърхностна температура (в червено) спрямо слънчевата сила, получена от Земята (в жълто) във ватове на квадратен метър след 1880 година Кредит: NASA

Галактическите галактически лъчи (Galactic cosmic rays - GCR) са високоенергийни лъчения с генезис отвън Слънчевата система, от време на време даже от далечни галактики. Предполага се, че могат да оказват помощ за „ генерирането “ на облаци. Така че, в случай че на Земята попадат по-малко GCR, това би означавало по-малко облаци, които да отразяват по-малко слънчева светлина и по този начин Земята ще се затопли.

Но има два казуса с тази концепция. Първо, научните доказателства демонстрират, че GCR не са доста ефикасни в генерирането на облаци. И второ, през последните 50 години количеството на GCR в действителност се е нараснало, достигайки рекордни равнища през последните години. Ако тази концепция бе вярна, GCR би трябвало да охлаждат Земята, което не се случва.
3. CO2 е дребна част от атмосферата - не може да има огромно въздействие върху стоплянето
През 1856 година американският учен Юнис Нютон Фут (Eunice Newton Foote) организира опит с въздушна помпа, два стъклени цилиндъра и четири термометра. Тя сподели, че цилиндър, съдържащ въглероден диоксид и подложен на слънце, улавя повече топлота и остава по-топъл от цилиндъра с естествен въздух.

Учените повториха тези опити в лабораторни условия, и в атмосферата, демонстрирайки още веднъж и още веднъж парниковия резултат на въглеродния диоксид.

Що се отнася до аргумента за " здравия разсъдък ", че доста дребна част от нещо не може да има огромен резултат върху цялото, за ликвидиране на възрастен човек са нужни единствено 0,1 грама цианид, което е към 0,0001 % от телесното ви тегло. Сравнете това с въглеродния диоксид, който сега представлява 0,04 процента от атмосферата и е мощен парников газ. Междувременно азотът е 78 % от атмосферата и въпреки всичко е нереактивен.

Цялата обява ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: