Научното списание „Природа-микробиология“ (Nature Microbiology) публикува резултати от изследване на

...
Научното списание „Природа-микробиология“ (Nature Microbiology) публикува резултати от изследване на
Коментари Харесай

Новата зараза е мутирал вирус отпреди 70 години

Научното списание „ Природа-микробиология “ (Nature Microbiology) разгласява резултати от проучване на интернационален екип, които демонстрират, че новият ковид SARS-CoV-2, причиняващ пневмонията COVID-19, е еволюирал от вирус, наподобяващ различен от преди 40 до 70 година Всъщност този вид вирус е циркулирал в прилепи от десетилетия, считат учените. Според тях следенето на вируса е от значимо значение за бъдещия надзор на епидемията.

Изследователите считат, че прилепите са главният притежател на коронавирусите. А вирусът, тясно обвързван със SARS-CoV-2, е циркулирал в прилепи от десетилетия. Екипът е формиран от учени на Държавния университет на Пенсилвания, Университета в Единбург, Хонконгския университет и други институции.

Тези резултати вършат предходните теории на конспирацията за вируса безпочвени, като да вземем за пример произхода на вируса в лаборатория и изкуственото му създаване.

Учените от Политехническия университет в Хонконг. пък настояват, че в хода на еволюцията си коронавирусът евентуално е спрял да мутира и вследствие на това може да се приспособява по-добре по отношение на човешкия организъм. Това му разрешава да бъде по-заразен. В рамките на проучването са съпоставени вариантите на над 200 пациенти и е регистрирана тяхната генетична еднаквост с „ внесените” от чужбина мостри на болестта.

Коронавирусът продължи да мутира по време на първата и втората вълна, когато са правени аналогични проучвания. Сега обаче резултатите били разнообразни, което демонстрира, че или вирусът се е приспособявам към човешкия организъм и е спрял да мутира, или всички инфектирани са се заразили от едно място за къс интервал от време. Смята се, че при последната вълна в Хонконг коронавирусът се е оказал по-заразен, в сравнение с при първите две талази, което евентуално се дължи на по-ефективната акомодация към човешкия организъм.

От 5 юли в Хонконг след триседмичен нулев приръст коронавирусът стартира да се популяризира още веднъж. През последната седмица в един от най-гъстонаселените мегаполиси в света всеки ден се записват 100 случая на заразяване, като общият брой наближава 3 000.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР