Натурално решение срещу възпаления, болки в ставите и лошо настроение.

...
Натурално решение срещу възпаления, болки в ставите и лошо настроение.
Коментари Харесай

Куркума – предназначение и ползи за здравето

Натурално решение против възпаления, болки в ставите и неприятно въодушевление. Това са единствено част от нейните преимущества. Но какво тъкмо съставлява куркумата, по какъв начин е добре да я одобряваме и има ли риск от странични резултати, пита фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net?

Отговорите на тези въпроси ще отриеш в публикацията.

Какво е куркума?

Куркумата е широкоразпространено тревисто растение от фамилията на джинджифила. Със мощно развито коренище е и в действителност точно отличителният, ярко-оранжев корен му е донесъл тази известност. В разнообразни форми той се употребява в медицината, кулинарията и даже във фитнес промишлеността – като лекарство, фалшификация или хранителна добавка.

Хранителен състав на куркума :

100 г куркума съдържат
354 kcal 65 г въглехидрати 7,8 г белтъчини 9,9 г мазнини 21 г фибри

 

Като фалшификация, куркумата най-често се намира стрита на прахуляк. Можеш да я намериш на щанда с подправки във всеки магазин.

Куркума като фалшификация Освен това, куркумата е богата на витамини, минерали и електролити, измежду които витамините А, C, E, K, също по този начин пиродоксин, калций, мед, желязо, калий, магнезий, цинк и други

Използва се като оцветител в разнообразни ястия и питиета. Но най-често намира приложение като елементарна фалшификация. Вкусът на куркумата е мощен и настойчив, леко горчив и леко пиперлив, сходно на джинджифила. Това я прави примамлива за много фенове на пикантния усет в храната. Използва се за маринати, за овкусяване на месо и варива, даже като напитка – под формата на чай. И нормално една щипка е задоволителна.

За нейна татковина се смята Азия и куркумата е най-широко публикувана в азиатската кухня. Индийците я обожават и я поставят в съвсем всичко, което готвят.

Чай от куркума и джинджифил:

Съставки:

  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. настърган свеж джинджифил
  • 1 ч.л. канела
  • 300-400 мл. Вода
  • 1 ч.л. мед
  • По предпочитание - щипка карамфил и индийско орехче
  • По предпочитание – 50 мл. ядково мляко (бадемово, кокосово...)

Начин на подготвяне:

Всички сухи съставки се сместват, разбъркват се и се заливат с авансово загрятата вода. Чаят се разбърква и оставя да преседи десетина минути, след което се прецежда. Добавят се медът и млякото (ако използваш) и се употребява топъл.

Куркума като лекарство - куркумин

Извън кухнята, ярко-оранжевият корен има и редица удобни за здравето свойства. Или най-малко по този начин се твърди (според доста хора това е следващата прехвалена билка).

Но когато се приказва за куркума в медицината, по-скоро се засяга една избрана съставна част на растението - съединяване, наречено  куркумин . Именно на куркумина се приписват удобните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Спомага за пречистването от свободни радикали и е ефикасен вид за детокс.

Има много изследвания, изследващи резултата на куркумата при разнообразни болести, като в някои случаи резултатите са много обещаващи.

  • Куркумин като противовъзпалително средство  – Куркуминът потвърдено спомага за удобното протичане на анти-възпалителните процеси, като по този начин укрепва имунната ни система и ни прави по-добре предпазени.
  • Куркума като средство против меланхолия  – При проучванията се следи спомагателен спад на депресивните признаци при пациенти, които към този момент одобряват други антидепресанти.
  • Куркума като лекарство при остеоартрит  - Някои проучвания демонстрират, че приемането на дестилат от куркума независимо, или в композиция с други билкови съставки, може да понижи болката и да усъвършенства положението при хора с остеоартрит на коляното. На места даже я съпоставят с ибупрофен.
  • Куркума като регулатор на холестерола  – счита се, че куркумата намалява равнищата на триглицериди в кръвта и спомага за регулирането на неприятния холестерол в организма. Но към днешна дата събраната научна информация по тематиката е по-скоро незадоволителна.

Куркуминът обаче възлиза на едвам 5-7% от състава на корена, тъй че приема на куркума под формата на фалшификация, не е задоволителен, с цел да се почерпят тези изгоди. Ето за какво, в медицината се употребяват лекарства, съдържащи особено синтезирани екстракти с богато наличие на куркумин.

В допълнение, куркумата се спряга като дейно средство против редица други болести. Част от тях са Болестта на Алцхаймер, пред диабетно положение, разнообразни възпалителни процеси,свързани с работата на имунната система, Синдром на възпаленото черво (подут корем), акне, главоболие и други

За страдание, в тези случаи постоянно се приказва „ наизуст “, защото няма задоволително събрани научни доказателства, които сигурно да потвърдят удобните свойства на куркумата върху тези болести. А и, да си го кажем почтено, надали тя ще е първия ни избор за лекарство, в случай че се стигне до там.

Има ли странични резултати от приема на куркума?

За благополучие,  в общия случаи добавката се счита за безвредна, стига да се приема съгласно дадените оказания.

Все отново, въпреки и рядко, някои хора се оплакват от неспокойствие на стомаха, диария и зашеметяване.

Освен това се предлага избягването на куркумин в някой от следните случаи:

  • При диабет (тъй като куркуминът има свойството да намалява кръвната захар).
  • При репродуктивни проблеми (защото се счита, че куркуминът намалява равнищата на тестостерон, когато се приема перорално от мъже).
  • При бременност и кърмене – докторите предлагат да се заобикаля приема на куркума под формата на лекарство или хранителна добавка, само че приема й като фалшификация в храната се счита за безопасен.

 

И споделяйки написаната досега информация, държа да припомня, че това не е медицински сайт и в случай че намираш себе си в някой от гореспоменатите образци, преди всичко би трябвало да се допиташ до мнението на здравно лице, преди да решиш дали ще приемаш куркума или не.

Куркумин като хранителна добавка

Куркумата намира своето място и в спорта, под формата на хранителна добавка. Във фитнес средите той се употребява поради 2-3 съществени свои преимущества:

Куркумин при проблеми със ставите

Става въпрос най-вече за болки в ставите (коленете, бедрата и гърба), зародили поради физическа интензивност, по време на подготовка или свързани с възрастта дегенеративни болести.

Изследванията, разглеждащи куркумина като средство против болките в ставите, дават обещаващи резултати. 1000mg куркумин дневно, става известно, са ефикасна доза в тези случаи. И тук обаче има по-утвърдени разновидности – като колаген например.

Прием на куркума при намаляване

Вече загатнах анти-възпалителните свойства на куркумина. Е, при затлъстяване възпалителните процеси в тялото се ускоряват и това слага организма в риск от редица хронични болести, като диабет тип-2, сърдечни проблеми и други Със своите анти-възпалителни свойства куркуминът потиска възпалителните процеси в мастните и мускулни кафези, като по този начин сполучливо може да предотврати развиване на инсулинова устойчивост, повишение на холестерола и други сходни положения, които се свързват с хроничното затлъстяване.

Освен това, резултатите от някои проучвания върху животни демонстрират, че куркуминът може би има свойството да забавя покачването на тегло, като забавя развиването на мастните кафези. Но към момента има потребност от повече информация по въпросът, с цел да се каже дали е по този начин сигурно.

В цялост обаче, тези свойства вършат куркумина по-скоро средство за попречване на затлъстяването. Докато други хранителни добавки, като Л карнитин например, непосредствено въздействат върху отслабването и изгарянето на мазнините.

Ако би трябвало да направя резюме на куркумина като хранителна добавка – да, той в действителност е ефикасно средство, както за по-добро възстановяване, по този начин и при намаляване. Но самичък по себе си няма да ти донесе кой знае какви резултати.

Накратко, какво би трябвало да знаеш за куркумата и куркумина?

Куркумата в действителност е „ надарено “ растение и има редица потвърдени свойства за тялото. Безспорно е обичана фалшификация в доста ястия, а множеството проучвания, извършени с куркумин, демонстрират обещаващи резултати в битката с редица болести и физически положения.

Но в последна сметка, по този начин както една фалшификация не стига да се нахраниш, една добавка също не стига да постигнеш задачата си. Ако имаш проблеми с тежестта, куркуминът самичък по себе си няма да ти помогне доста – преди всичко би трябвало да си изградиш пълноценен хранителен режим и ефикасна подготвителна стратегия, с които да започнеш.

Що се отнася до медицината – не съм здравно лице и не мога да дам умело мнение, само че считам, че и там има много по-утвърдени и потвърдили се във времето способи на лекуване, в които куркуминът би бил по-скоро асистент, а не основно настоящо лице.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР