Натурализираният бразилец Марселиньо е основен играч на Лудогорец от 2011

...
Натурализираният бразилец Марселиньо е основен играч на Лудогорец от 2011
Коментари Харесай

Марселиньо с откровенa изповед пред БЛИЦ: Постоянно говоря с Господ! Усещам, че ми помага!

Натурализираният бразилец Марселиньо е главен състезател на Лудогорец от 2011 година, когато дойде в Разград. Вече на 33 години, той има шест шампионски трофеи, гарнирани с две участия в груповата фаза на Шампионска лига, както и още триумфи. Марсо, както го назовават в тима, оглавява съвсем всички безконечни ранглисти на клуба. Нападателят постоянно е изтъквал, че се усеща чудесно при " орлите " и не мисли за смяна. Нещо повече - брачната половинка му и двамата им синове също харесват България, а огромният му правоприемник към този момент тренира в школата на Лудогорец.

Марселиньо приказва доста добре български език, обича нашето Черноморие, а от дълго време знае и химна ни. И неслучайно, откакто първо Ивайло Петев го повика в националния тим, а по-късно и Петър Хубчев разчиташе на услугите му. Асът на " орлите " даде искрено изявление за БЛИЦ, в което приказва освен за Лудогорец и родния футбол, а и за... връзката с Господ.

- Марселиньо, първи сте в група " C " на шампионата Лига Европа. След мощните мачове досега убеден ли си в класирането напред? 
- Първи сме за момента, само че няма значение дали първи или втори - значимото е да се класираме. А знаем, че към този момент сме близо до реализирането на задачата и би трябвало да си довършим работата. В идващите три мача ще подходим доста съсредоточено. Съперниците ще дойдат в Разград респектирани от нас. Добре е, че към този момент ги познаваме, откакто изиграхме по един мач с тях. 

- Поздравления за отличния български език. Трудно ли ти беше да го научиш?
- Да, мъчно е. Все още не гo приказвам съвършено, само че желая да го науча доста добре. 

- Интересно ли ти беше, когато дойде в България - непозната за теб страна?
- Когато пристигнах, не знаех нищо за вашата страна, съществено ти споделям. Бях чувал единствено за Христо Стоичков и за Бербатов, който беше в Манчестър Юнайтед. За България нищо не знаех. Маркиньос ми описа малко. Мениджърът Джери Перейра, който ме докара в Лудогорец, ми даде номера му, с цел да му се обадя. По телефона Маркиньос ми описа за Лудогорец, за президента на клуба, за футбола в България...

- Коя беше първата българска дума, която научи? 
- Добре. Тази дума я чувах непрекъснато и в един миг към този момент взех решение да попитам какво значи. Добре е първото, което проговорих на вашия език. 

- Отскоро треньор ви е Димитър Димитров - Херо, какво промени с идването си в Лудогорец?
- Прави смяната с доста риск. Виждате, че и в трите мача в групата в Лига Европа излизаме с друга скица. Димитров приказва с футболистите, изяснява ни какво се желае от нас. В Лудогорец има играчи за всяка скица, тъй като сме с разсъдък. Дори единствено една подготовка ни е задоволителна, с цел да обиграем нова скица.

- На коя позиция на терена се чувстваш най-силен?
- Зад нападателя, само че няма проблем да играя, където треньорът ме постави. В националния тим играх и вляво, против Люксембург пък по-дефанзивно. Важното е да оказвам помощ. 

- Като загатна националния тим, няма по какъв начин да не те попитаме дали искаш да продължиш да играеш за България? Напоследък не получаваш повиквателни от селекционера Петър Хубчев. 
- Имам почит към Хубчев. Той мисли за националния тим, почитам решението му. Ако си правя работата в Лудогорец и ме повика още веднъж, ще отида да оказвам помощ на драго сърце.

- Поздравления и за това, че научи българския химн! 
- О, да, знам го. Учех го още преди да ме повикат за първи път в националния тим, само че когато Ивайло Петев ме повика, го научих още по-добре.



- Харесва ли ти живота в Разград?
- Хубаво е, тъй като е доста умерено. Вече шест години съм в Разград. Харесва ми доста, както и на жена ми и децата ни. Имам две момченца.  

- Тръгват ли по твоите стъпки?
- Да, огромният е на седем годинки и към този момент тренира в школата на Лудогорец. Малкият е на три.

- Вече си рекордьор с 58 гола, което те трансформира в най-резултатния чужденец в родния футбол. Колко още можеш да вкараш? 70 попадения до края на сезона постижима цел ли е?
- Защо не? Звучи добре. А и това ми е работата. Много съм благополучен за върха, който реализирах. Надявам се да станат не 70, а 80. Искам да оставя името Марселиньо вечно в историята на българския футбол.

- Може ли да се каже, че към този момент се чувстваш повече българин, в сравнение с бразилец?
- Около 80 % към този момент се усещам българин. Шеста година съм тук, привикнах с българското. 

- Прибираш ли се въобще в родината си?
- Ходя си до Бразилия единствено по два пъти в годината - когато имаме отмора. Понякога оставам тук във ваканцията и със фамилията вървим на море в България.

- Харесва ли ти Черноморието? 
- Много ясно, супер е морето ви. Всички от Бразилия, когато ми идват на посетители през лятото, доста обичат да си прекарват времето на морето. Аз познавам към този момент Бургас, Златни пясъци и Варна. 

- Другаде из България водиш ли фамилията си?
- Не, най-вече на морето вървим, както и в Букурещ, близо е до Разград. Когато почиваме, постоянно отскачаме до Букурещ.

- Допада ли ти българската кухня и какво можеш да готвиш? 
- Има доста дребна разлика с бразилската кухня. Но не мога да сготвям, единствено салата върша.

- Какво обичаш да правиш в свободното време?
- Играя на " Плейстейшън ", виждам филми, разходки из моловете със фамилията, заведения за хранене, това е.

- Как стартира с футбола?
- Първият ми контракт беше, когато бях на 15 години. В един дребен тим в област Амазония. Останах година и половина, след което бях три години в Сао Пауло. За малко бях и в Ал Насър в Кувейт, след това отново се върнах в Бразилия и 2011 година дойдох в България.

- Мислиш ли за смяна или искаш да завършиш кариерата си в Лудогорец?
- Може да приключа тук. Договорът ми е до лятото на 2019 година. Във футбола нищо не се знае, може да има смяна всеки ден. Ако има оферта и тя е преференциална, може и да потегли. Но аз доста обичам Лудогорец. Това е моята къща, моето семейство. Всички тук имат почит към мен. И освен в Разград, а и в София, и във Варна, когато вървя, ме разпознават. Да си призная - доста мъчно бих отишъл в различен тим. Чувствам се чудесно в Лудогорец, част съм от историята на клуба. 

- Кои мачове ще помниш постоянно? Игра против Реал (Мадрид), с ПСЖ...
- Двата мача, които няма да не помни - гостуването на Ливърпул и против Реал (Мадрид). Вкарах гол против Реал, а в Ливърпул не съумях да отбележа, само че играх доста добре. Да, паднахме на " Анфилд ", само че заслужавахме да победим. Първото влизане в групите на Шампионска лига е другото нещо, което няма да не помни. Имам доста радостни мигове с Лудогорец. 



- И ти ли искаш като Козмин Моци - печелиш 10 шампионски трофеи и спираш да играеш?
- Да, тъкмо. И аз мисля като Моци - 10 пъти първенец на България и споделям " край ".

- После? Треньор ли ще ставаш?
- Мисля върху това, може да остана в Разград. Но дано първо забележим докога ще играя.

- Мечтаеш ли за естрада на твое име?
- Ако управлението го реши, за какво не. Ще бъде неповторимо - да има естрада и на мое име, както на Моци.



- На кой тим си последовател?
- Барселона ми харесва доста, тъй като обичам Меси.

- Въпреки че той е аржентинец, а ти бразилец?
- Да, по този начин е, само че доста го обичам. Играе ужасно, той е неповторим. Иначе и ПСЖ стартира да играе доста хубав футбол, освен тъй като Неймар е там. Но не може да се отхвърли, че той им направи смяната. А най-силният тим в този момент е Реал (Мадрид). 

- Като дребен на кои футболисти се възхищаваше? 
- На Роналдиньо. В Барселона беше приказен, вълшебник... правеше всичко доста елементарно, неповторим футболист беше. 

- Играл ли си с някои известни футболисти в Бразилия? 
- Един път се изправих против Роберто Карлош. Той беше в Коринтианс, откакто се върна от Реал (Мадрид). Играх против него, а след мача си разменихме фланелките. Роналдо - Феномена също беше в Коринтианс, само че не влезе в игра против нас. Иначе като дребен съм играл с Тиаго Силва от ПСЖ. Извикаха ме един път в националния тим на Бразилия до 17 години. С Тиаго бяхме 10 дни дружно. 

- В Лудогорец с кого си в стая по време на лагерите?
- С Лукас Саша. Вече повече от две години. Преди това с Шоко. 

- Суеверен ли си? Май не пропускаш да се помолиш преди мач? 
- Да, постоянно се апелирам, непрекъснато приказвам с Господ. Моля му се да ми оказва помощ. Това е ритуалът ми всякога, когато стъпя на терена.

- Усещаш ли по някакъв метод да ти дава мощ?
- Да, доста ясно. Това е извънредно значимо за мен. Аз съм доста набожен. 

- Кои мачове от българското състезание постоянно ще помниш?
- Имам доста срещи с ЦСКА и Левски, доста победи, само че и един мач, който се откроява, и е доста специфичен - равенството на Левски със Славия 1:1 през 2013 година. Два кръга по-рано ни биха с шанс на " Герена ", тогава Мичел Бургзорг си вкара автогол в продължението и Левски си помислиха, че към този момент са първенци. Но оставаха още два кръга. Те непрекъснато говореха " първенци сме, първенци сме ", само че всички помним какво стана в последния кръг. Направиха 1:1 със Славия, а ние бихме Монтана с 3:0 и спечелихме купата. Това не мога да го не помни. Левски в действителност, като ни победиха, си помислиха, че шампионата е завършило. Футболът би трябвало да се играе до дъно. 

- Това ли е най-сладката ти шампионска купа?
- Да, тъкмо. Наистина това е най-сладката. Беше неповторима драма до самия край.

- Този сезон, в случай че не станете първенци... 
- Ще бъде покруса. Не единствено този сезон, Лудогорец би трябвало всеки сезон да бъде първенец. Ако не сме първенци, в действителност ще бъде огромна покруса. Това, което ни се дава от управлението - на нас футболистите, ни задължава да печелим купата непрекъснато. Сериозно ти споделям. Аз имам вяра доста на всички в клуба и знам, че дружно работим Лудогорец да бъде първенец всяка година. 

- Какво си пожелаваш?
- Да съм здрав, цялото ми семейство да бъдем здрави. И да забележим Господ какъв брой ще каже още да играя. Надявам се двамата ми синове също да станат футболисти.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна стратегия
КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2017/2018 

 





Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР