Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) очаква от

...
Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) очаква от
Коментари Харесай

Общините искат финансова децентрализация и 20% от данъка върху доходите на гражданите

Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) чака от страната, с, да даде една пета част от налога върху приходите на физическите лица и една десета от приходите от корпоративния налог разполагаем на локалните управляващи , уточни Донка Михайлова, кмет на Община Троян и зам.-председател на УС на НСОРБ, по време на закриващата конференция по план 22BG07 - " Развитие на фискалната децентрализация и възстановяване на финансовото ръководство на локално равнище в България ". Това оповестяват от Българска телеграфна агенция през днешния ден.

Проектът е съфинансиран от Европейски Съюз посредством инструмента за техническа поддръжка и Съвета на Европа (СЕ) и в съдействие с Европейска комисия. Организатор на днешната конференция е НСОРБ.

Основните насочни точки в създадения модел от сдружението включват преди всичко финансовата децентрализация , за локалната власт да приложи на процедура и самата децентрализация от София.

" Във времето изработихме явен модел по какъв начин от НСОРБ гледаме на автономията. Този модел е показан на Министерство на регионалното развитие и на МФ, той е облечен в законови текстове и от две години те отлежават по бюрото на разнообразни финансови министри ", уточни Михайлова и добави, че през последните четири години НСОРБ е говорило с осем държавни управления по тематиката за децентрализацията на общините.
 Правителството поддържа финансовата децентрализация на общините
Правителството поддържа финансовата децентрализация на общините

Но откакто Министерството на финансите изготви деликатен разбор

Според Дилян Млъзев, кмет на Община Елена и началник на българската делегация в Конгреса на локалните и районни управляващи към Съвета на Европа, с цел да има по-голям прогрес в процеса на финансова децентрализация на българските общини, е нужно по-голямо съдействие с водещите в този развой Министерство на финансите (МФ) и Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Донка Михайлова дефинира днешната обстановка като най-неблагоприятното съответствие сред локални доходи и държавни дотации в Европа - 71 към 29 , припомняйки, че преди 12 години съотношението е било 60 към 40.

" Това значи, че с всяка последваща година локалните управляващи имат с 1 % по-малко независимост и сме по-малко децентрализирани ", заключи Михайлова.

По нейни думи за НСОРБ е значимо да бъдат преоценени още стойностите на данъчната оценка върху парцелите , тъй като в този момент се събират налози върху парцелите въз основата на данъчна оценка от 2007 година

" Надявам се, че тази конференция ще даде подтик в развиването на процеса ", уточни още кметът на Община Троян. Представителите на локалната власт в страната чакат скоро среща с Министерство на регионалното развитие, на която да изложат вижданията си по дилемите за идващите три месеца.
 Депутатите допълват листата с финансираните от бюджета общински планове
Депутатите допълват листата с финансираните от бюджета общински планове

Броят на плановете се усилва с 631
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР