Национално представително проучване показва тревожни данни за нагласите и нивото

...
Национално представително проучване показва тревожни данни за нагласите и нивото
Коментари Харесай

50 % от пушачите пушат по повече от кутия на ден

Национално представително изследване демонстрира тревожни данни за настройките и равнището на разпространяване на тютюнопушенето у нас. Според данните близо половината пушачи в България пушат повече от 20 години и нямат желание да трансформират нездравословния си табиет, а междинното ползване е 14 цигари дневно.
За 44% от пушещите фабрични цигари през последните 12 месеца, междинната дълготрайност на приложимост е над 20 години. Данните от изследването извършено през февруари-март 2020 година измежду пълнолетното население (19-64 г.) по поръчка на Националната пациентска организация, сочат, че най-дългата дълготрайност на приложимост на фабрични цигари е при възрастови групи 45-54 година и 55-64-г. - 81% и 90% от тях, надлежно, пушат над 20 години. 8% от пушачите във възрастова група на 19-24 годишните споделят, че пушат от 6-10 години, което значи, че някои от тях са почнали да пушат преди да навършат законоустановената възраст за пълноправие (18 години).
Мъжете пушачи приблизително пушат по 16 къса дневно. Средният брой цигари е по-висок при мъжете (средно по 16 цигари на ден), в сравнение с при дамите (по 12 цигари на ден). Дневното ползване на цигари е по-ниско в групата на 19-34-годишните спрямо групите на възраст над 35 години.
Преустановяването на тютюнопушенето е най-вече персонално решение. Бивши пушачи, наречени по този начин, защото са спрели да пушат преди повече от 12 месеца, са помолени да посочат аргументите и методите на отвод (основно прекъсване на пушене на цигари): 86% споделят, че са взели сами решението, 11% настояват, че са били повлияни от други хора. 44% са спрели да пушат поради резултатите върху тях самите, 27% – поради разноските, а 7% – поради резултатите върху близките.
Начините за прекратяване на тютюнопушенето са най-вече посредством прекъсване изведнъж (63%), следван от последователно понижаване до цялостното прекъсване (31%). Само 3% и 1% са употребили надлежно никотин-заместваща терапия и профилирана консултация с медицински специалист за отвод от пушене. 58% от някогашните пушачи са спрели да пушат при първия си опит, до момента в който останалите са опитвали повече пъти, като 20% са опитвали по 2-3 пъти, а 5% повече от 3 пъти. 37% декларират, че са опитвали в предишното да откажат пушенето, само че без триумф. А нито един от пушещите през последните 12 месеца не е декларирал желание да спре използването на фабрични цигари. В изследването е събрана информация от три групи (пушачи – главно на цигари, консуматори на нагреваеми тютюневи произведения и консуматори на електронни цигари) по отношение на държанието, желанията и дейностите им във връзка със прекъсване на използването на съответния артикул през последните 12 месеца, като въпросите се отнасят съответно по отношение на главния им артикул. И до момента в който 10% от потребителите на нагреваеми тютюневи произведения и 8% от потребителите на електронни цигари са удостоверили желание за прекъсване на приложимост на съответния артикул, нито един от групата на пушачите не е удостоверил проект за прекъсване на пушенето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР