Националният военноисторически музей отбелязва Деня на Българската армия с вход

...
Националният военноисторически музей отбелязва Деня на Българската армия с вход
Коментари Харесай

Националният военноисторически музей с богата програма в Деня на Българската армия

 Националният военноисторически музей отбелязва Деня на Българската войска с вход свободен и богата празнична стратегия. За първи път посетителите на музея ще могат да прегледат най-новите фотоизложби – „ Празникът на Българската войска “ и „ Раковски и неговото време “. Първата демонстрира по какъв начин армията е отбелязвала празника си в годините след Освобождението, както и трансформациите в празничния календар на войската. Втората изложбата е отдадена на 200-годишнината от рождението на патриарха на националната гражданска война Георги Стойков Раковски и наблюдава живота и делото му.

Екипът на Военноисторическия музей чака и дребните си гости със специфичната игра „ Реши военната кръстословица “, в която те ще би трябвало да съчетаят уменията си за ориентировка измежду бойните машини и находчивостта си. Възрастните гости пък имат опцията да споделят спомените си в специфичната приемна „ Героите в моя жанр “.

В Деня на храбростта и празника на Българската войска шефът на музея доцент доктор Соня Пенкова описа на слушателите на „ Артефир “ и за първата книга от поредицата „ Българските генерали 1878 – 1946. С достолепие и чест “. Монографията е готова от нея в съавторство с проф. доктор Тодор Петров. Тя показва биографични данни, засягащи виталния път и делото на 125 генерали от Третото българско царство. Цялата поредност ще обхване имената на над 560 български генерали, част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването й за национална република, което я трансформира в първото сходно задълбочено и систематично научно изследване по тематиката.

Соня Пенкова показа, че основаването на тази монография е „ част от един несбъднат дълг към тези хора, стояли отпред на Българската войска – както в пердах, по този начин и в мир “. Тя съдържа дълго подбирани обстоятелства, посредством които генералите – познати и малко известни, някои даже забравени, са равностойно показани. С нея създателите ѝ дават гаранция за меродавност.

Още за „ Българските генерали 1878 – 1946. С достолепие и чест “, както и за специфичната стратегия на Националния военноисторически музей можете да чуете в звуковия файл.

На днешния празник с вход свободен ще работят и филиалите на НВИМ – Парк-музей „ Владислав Варненчик “ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР