Националният център по заразни и паразитни болести разполага с всички

...
Националният център по заразни и паразитни болести разполага с всички
Коментари Харесай

МЗ: Разполагаме с всички необходими реактиви за откриване на острия хепатит |

Националният център по заразни и паразитни заболявания разполага с всички нужни китове за определяне на аденовируси. В центъра се ползва обработване на клетъчни култури и при потребност от секвениране. За това осведомят от Министерството на здравеопазването след питане от OFFNews.

Поводът за отправените въпроси бе известието за случай на незнаен хепатит при дете от Бургас, опроверган по-рано през днешния ден от шефа на НЗЦПБ проф. Ива Христова, която заяви, че става въпрос за лекостепенен хепатит, който краткотрайно и за доста къс интервал е засегнал черния дроб, което евентуално се дължи на одобрявани преди време медикаменти.

От здравното министерство прецизират, че детето е тествано за 22 типа вируса с PCR, включително петте хепатитни вируси, цитомемегаловирус, Епщайн-Бар вирус, аденовируси и други. Центърът разполага с консумативи за установяване на патогенните за индивида вируси.

В националния център се изпращат всички съмнителни проби на изострен хепатит изострен хепатит с неразбираема етиология при деца. Пробите се изследват за всички типове вируси, които могат да доведат до развиване на хепатит.

Има ли условия за осъществяване на чернодробни трансплантации на деца у нас?

От 2017 година до 2021 година, в това число, чернодробни трансплантации при деца до 18-годишна възраст се реализират в страната ни. През този интервал са трансплантирани общо 16 деца, като 7 от тях са от трупен и 9 деца от жив донор, пишат от министерството в отговор на питане за условията за сходна лечебна активност в страната.

България има опит с този тип активност и би била в положение да се оправи при вероятно зародила неотложност, твърдят от Министерство на здравеопазването и напомнят, че в границите на Националната стратегия за донорство и трансплантация е планувано и се организира образование на експерти за увеличение на трансплантационните екипи както при осъществяване на самите трансплантации, по този начин и наблюдението на пациентите след интервенцията.

Първото известие за необикновен (макар и ограничен) растеж на хепатит при дребните деца беше излъчено от Шотландия. Това провокира следствие от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA), която през януари стартира да следи хоспитализациите в Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Потвърдени бяха най-малко 111 случая при деца под 10 години, множеството от тях са до 5-годишни. По-голяма част от децата са били с лека форма на болестта, само че при 10 от инфектираните се е наложила чернодробна трансплантация.

Според някои от експертите този аденовирус поразява най-често напълно дребните деца, които са били бебета в годините на пандемия и не били контактни с каквито и да било вируси. Сега те са най-податливи на заразяване, което изяснява растежа на хепатит в ранна детска възраст.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР