Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщи, че

...
Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщи, че
Коментари Харесай

НЦЗПБ: Близо 60% от анализираните проби са Делта вариант |

Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) заяви, че от оценени 90 проби със SARS-CoV-2 от страната, 86 са носители на един от трите разновидността на вируса - Алфа, Бета или Делта.

Секвенирането на целия геном на пробите демонстрира, че 32 (35.6%) са Алфа (английски вариант), 53 (58.9%) – Делта (индийски вариант) и 1 (1.1%) – Бета (южноафрикански вариант).

При 4 проби е открит различен вид, който се следи.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 21 юни – 8 юли. Изпратени са от 29 лечебни заведения от 17 области на страната.

В таблицата можете да видите разпространяването на разновидностите по области. 

Най-голям брой от пробите са получени от София - град (общо 35, 24 с разновидността Делта) и Варна (общо 13, 4 с разновидността Делта). В Бургас 7 от общо 10 проби също са с новия вид Делта. Във Враца, Монтана и Пазарджик пробите са по една и единствено с вид Алфа, а в Хасково и Шумен - също по една, единствено с вид Делта. Общо три от пробите са на задгранични жители, обитавали в страната.





От тези общо 90 души приети в болница са трима с вид Алфа и шестима с Делта. Основната част от заболелите - общо 49 са на домашно лекуване, 31 от които са носители на Делта разновидността. Излекуваните към този момент са 28 души. Починали са четирима  - по един болен притежател на Алфа и на Бета разновидността и двама с Делта. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР