Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание онлайн, на

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание онлайн, на
Коментари Харесай

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проекта на Бюджет 2021

Националният съвет за тристранно съдействие ще организира съвещание онлайн, на което обществените сътрудници ще обсъдят плана на държавен бюджет за 2021 година, както и проектобюджетите на Държавното публично обезпечаване и Националната здравноосигурителна каса за следващата година. Синдикатите, бизнесът и държавното управление ще разискват и по финансирането на мярката 60 на 40 за идната година, осведоми БНР. 

За следващата година се планува нарастване на минималната работна заплата от 610 на 650 лева, универсални детски добавки без подоходен тест, минимално на ден обезщетение за безработица от 12 лева, минимална пенсия от 300 лева и оптималната от 1440 лева при опазване на оптимален застрахователен приход в размер на 3000 лева. Предвижда се всички пенсии от 1 юли да се усилят с 5% по швейцарското предписание.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България предвиждат спад на Брутният вътрешен продукт за 2021 г. при другите сюжети от минус 3,5% до минус 5,5% и се оповестиха твърдо срещу растеж на минималната заплата в интервал на рецесия и растеж на безработицата, както и срещу заплащането от предприятията на първите три дни от болничните. От работодателската организация предлагат в Бюджет 2021 да се включат планове, които недвусмислено да покажат реализация на съответни промени в здравноосигурителната система и оферират в поддръжка на стопанската система следващата година да продължи мярката за поддръжка на заетостта 60/40. 

От КНСБ разделят проектобюджета за следващата година като „ великодушен “ поради плануваните близо 4,4 милиарда лева повече като разноски.

От КТ " Подкрепа " настояват за 50 на 100 растеж на разноските за прехрана на Агенцията по заетостта, Агенцията за обществено подкрепяне и Главната ревизия по труда. И двата синдиката упорстват оптималният застрахователен приход за следващата година да е по-висок от плануваните 3000 лева и желаят най-малко 17 лева минимално на ден обезщетение за безработица.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР