Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди на заседание пакет от

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди на заседание пакет от
Коментари Харесай

Данъкът за коли на над 15 години ще се увеличи с 30%

Националният съвет за тристранно съдействие разиска на съвещание пакет от промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за локалните налози и такси, Закона за данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за Данък добавена стойност и Закона за счетоводството, съобщи БГНЕС.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че поправките се вършат за синхронизиране на българското законодателство с европейски наставления, решения на Съда на Европейски съюз, както и с настоящата европейска процедура по ръководството на качеството на атмосферния въздух.

Една от поправките в Закона за локалните налози и такси планува отпадне данъчната отстъпка за колите с катализатор.

Данъкът за колите на възраст над 15 години пък ще скочи с 30%.

Около 2 милиона автомобила ще бъдат наранени от измененията в изчисляването на налога върху тях, демонстрират калкулации на Българската стопанска камара. Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “, съобщи, че са твърдо срещу тази смяна, защото тя ще засегне най-бедните.

Вицепремиерът Валери Симеонов регистрира, че са разисквани промени в Закона за счетоводството. Измененията са свързани с понижаване на прага във връзка с одитирането на компании и отпадането от идната година на наложителното одитиране на търговски сдружения според от тяхната регистрация – дали са акционерни сдружения или не.

Радосвет Радев от БСК съобщи, че нейните членове изрично не са съгласни за нарастването на оптимални застрахователен приход от 2600 на 3000лева.

Главният икономист на КНСБ Любен Тонев пък сподели, че одобряват целия пакет от данъчни промени и смятат поправките за потребни както за бизнеса, по този начин и за работодателите.

„ Същевременно желаеме да подчертаем съжалението си, че няма промени във връзка с цялостната смяна във философията на данъчното облягане.Този модел продължава да задълбочава обществените неравенства “, означи представителят на организацията без да откроява съответни рекомендации.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР