Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) заседава днес за внесените

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) заседава днес за внесените
Коментари Харесай

Тристранката гледа предложения на ПП, БСП и ДПС

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) заседава през днешния ден за импортираните в Народното събрание законодателни промени, свързани с преизчисляване и индексиране на пенсиите, както и за по-високи компенсации и еднократни помощи за фамилии с деца.

Бизнесът, синдикатите и страната в лицето на служебното държавно управление ще дадат мнения по направени от депутати на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи оферти.

Предложението за законодателна смяна на Политическа партия планува пенсиите да се осъвременяват по нов механизъм – или със 100 % от инфлацията или със 100 % от растежа на осигурителния приход,  според кой от двата индикатора е по преференциален за пенсионерите.

В момента съотношението, с което се индексират пенсиите е поравно разпределено сред половината от инфлацията и половината от растежа на осигурителния приход.

Българска социалистическа партия има импортирани в Народното събрание два законопроекта, с първият се предлага отпуснатите до 24 декември предходната година пенсии да се преизчислят от първи януари 2023-та по формулата от 1,35 % за всяка година действителен застрахователен стаж.

Вторият законопроект е за обвързването на месечното компенсацията за гледане на дете през втората година, което да е равно на минималната заплата.

От Движение за права и свободи оферират да се разшири дефиницията за автентичен застрахователен стаж и да се включат интервалите на наборната или мирновременната различна работа, както и времето, в което репресирани са били в лагери след 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989-а.

На Българска социалистическа партия е предлагането за смяна в Закона за фамилните помощи за деца, по съответно при раждане на второ и трето дете родителите да получат еднократна помощ от 10 минимални заплати, в случай че са се осигурявали в предходните 24 месеца.

Предлага се също еднократни помощи при започване на образователната година да получават освен фамилиите с деца записани в първи клас и осми клас, само че тези във втори, трети и четвърти клас.

Мерките са свързани с инфлацията, само че и с тежката демографска обстановка в България и се правят оценка на спомагателни 90 милиона лв..
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР