Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе извънредно заседание

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе извънредно заседание
Коментари Харесай

Увеличението на командировъчните ще обсъди днес Националният съвет за тристранно сътрудничество

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) ще организира изключително съвещание през днешния ден. Срещата сред обществените сътрудници ще се състои от 10:00 ч. в Гранитна зала в постройката на Министерския съвет (МС).

Първа точка в дневния ред е Проект на Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наредбата за командировките в страната, импортиран от министъра на труда и обществената политика. НСТС ще прегледа и Проект на Постановление на Министерски съвет за изменение на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, призната с Постановление № 115 от 2004 година, импортиран от министъра на финансите. Темата беше разисквана в Комисията по трудово законодателство към НСТС преди седмица. Предвижда се нарастване на дневните пари за командировка в страната и чужбина. Синдикатите към този момент означиха потребност това да се направи.

Подкрепяме измененията в Наредбата за командировките в страната, въпреки да имаме някои забележки, съобщи за Българска телеграфна агенция икономическият консултант на президента на Конфедерацията на труда (КТ) " Подкрепа " Ваня Григорова. Тя уточни, че една от работодателските организации е отказала да поддържа наредбата и по тази причина тематиката ще се разисква и на тристранен съвет. Григорова сподели, че от години КТ " Подкрепа " упорства за актуализиране на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, само че има несъгласие против в този момент направените оферти. По думите ѝ препоръчаният размер на нарастването не покрива повишената инфлация.

В своя позиция през януари от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) обясниха, че планът за изменение в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина планува командированият в Унгария и Словакия да получава най-ниския размер от 39 евро дневно. " Това е нарастване с 11,4% по отношение на размера от 35 евро, признат през 2004 година Наред с това би трябвало да се означи, че средногодишната инфлация през 2022 година (измерена с Хармонизирани показатели на потребителските цени) в Унгария доближи 15,3%, а в Словакия – 15% ", разясниха от синдиката. От КНСБ подчертаха, че препоръчаното нарастване не покрива инфлацията, насъбрана единствено през 2022 година

Като трета точка в дневния ред на днешното съвещание на НСТС е избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет за тристранно съдействие.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР