Националният съвет (НС) на БСП реши да предложи на делегатите

...
Националният съвет (НС) на БСП реши да предложи на делегатите
Коментари Харесай

Конгресът ще решава дали да има пряк избор на лидер на БСП

Националният съвет (НС) на Българска социалистическа партия реши да предложи на делегатите на съвещанието на конгреса на партията, който ще се организира в неделя, точката за начало на директен избор на водач на партията да отпадне от дневния ред. Тя беше поискана от Корнелия Нинова след оставката й. За новото предложение, в границите на полемиката по организационната подготовка на конгреса, гласоподаваха 52 души, 12 бяха срещу, а 2 се въздържаха. Същите членове на Народно събрание на осмия час от съвещанието гласоподаваха план за решение конгресът да установи преустановяване на пълномощията на Нинова и да насрочи съвещание на Народно събрание, който да избере краткотраен ръководител.

Още при започване на пленума Чавдар Георгиев разгласи, че 25 членове на Народно събрание внасят предложение за промени в устава, с които се предлага новият водач да се избира от конгреса. Беше решено настояването да бъде препоръчано на делегатите и те да решат дали да го включат в дневния ред на форума.

Продължителни диспути провокира планът за политически отчет за резултатите от евровота и за присъединяване на Българска социалистическа партия в локалните избори, препоръчан от работна група, водена от Валери Жаблянов. Мненията се люшкаха от положителни до негативни. Критики към документа насочиха Сергей Станишев, Георги Пирински, Михаил Миков, Лъчезар Костов, Стоян Мирчев, Юрий Асланов. Станишев напомни, че през 2017 година не е е бил изработен разбор на загубата на изборите. " Сега обстановката се повтаря. Избори не се печелят или губят за един месец акция, а за години ", изясни той. Стоян Мирчев предложи да отпадне цялостен раздел от отчета, обвързван с работата на предизборния щаб. Деница Златева възрази, че не приема обвиняванията, че претендентите за Екологичен потенциал са пренебрегнали европейската тематика и са говорили единствено за националните проблеми, а Юрий Асланов разкритикува ИБ, че е пренебрегнало решението акцията да бъде положителна.

В последна сметка Народно събрание реши отчетът да бъде допълнен като се регистрира полемиката в събота и окончателния му вид да бъде подготвен до през днешния ден вечерта. В работната група по дописването му бяха включени още хора и тя набъбна до 17 души. Беше отхвърлено предлагането на Янаки Стоилов групата да се оглави Корнелия Нинова и на тази позиция остана Жаблянов. Народно събрание одобри отчета на комисията по идейно и програмно развиване за ролята на " Визия за Европа " в предизборната акция. В решението по документа стои изводът, че платформата е незадоволително употребена от претендентите в акцията.

Народно събрание одобри още политическите условия и механизма за оценяване активността на кметовете и съветниците от Българска социалистическа партия и за издигане на претендентите за локалните избори. Бяха гласувани програмата и регламентът за провеждането на съвещанието на 49 конгрес на Българска социалистическа партия.

Междувременно Корнелия Нинова разяснява пред публицисти избора на евродепутата Петър Витанов за началник на групата на депутатите от Българска социалистическа партия в Екологичен потенциал. Тя изясни, че решението е взето с скрито гласувано от петимата евродепутати. " Няма решение на ИБ. Няма мое решение и изявление ", съобщи Нинова. Тя уточни, че евродепутатите сами са създали своя избор.

Предлагат конгреса да избира ръководител

Възстановяване на старите уставни текстове конгресът да избира ръководителя, оферират 25 членове на Народно събрание на Българска социалистическа партия, измежду които Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Георги Божинов и други

Основната смяна се предлага в член 16 от устава, като се резервира опцията и за директен избор, само че единствено по категорично решение на конгреса, и то когато това съответствува с цялостен цикъл доклади и избори. Оставя се и малка врата - при оставане на по-малко от година до края на мандата конгресът да делегира това право на Националния съвет.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР