Националният съвет на Да, България гласува доверие и даде мандат

...
Националният съвет на Да, България гласува доверие и даде мандат
Коментари Харесай

Христо Иванов остава председател на "Да, България" поне до края на годината

Националният съвет на " Да, България " гласоподава доверие и даде мандат на водача си Христо Иванов да договаря с представителите на " Продължаваме промяната " за съставянето на постоянно държавно управление. Това се случи на изключително съвещание във вторник (16 ноември) откакто предходния ден поради сериозната изборна загуба, която претърпя " Демократична България " след предварителните парламентарни избори тази неделя.

В изказването си от понделеник, с което разгласи решението си за оставка, Христо Иванов разяснява, че не трябва вътрешнопартийните процеси да се отразят на " Демократична България` ", нито пък на вероятностите за лъчение на ръководство и по тази причина ще изиска мандат за водене на договаряния с " Продължаваме промяната " за основаването на съдружно съглашение. Във вторник следобяд той участва и на първа среща с водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев, на която е бил разискван методът, по който ще протече преговорния развой.

Очаква се и останалите две обединения в обединението " Демократична България " - ДСБ и Зелено придвижване, да получат мандати за договаряния, с цел да може " Демократична България " да взе участие като едно цяло в процеса.

По информация от пресцентъра на " Да, България " на съвещанието на Националния съвет не са били осбъждани изборните резултати. Съставена е работна група, която да създаде правила за номиниране на претенденти за ръководител и членове на управителните органи, както и за промени в устава на партията. Тя би трябвало да предложи план за покана за привикване на Национална конференция за избор на ново управление в период до една седмица.

Тъй като съгласно устава на " Да, България " всички членове на партията би трябвало да бъдат известени за датата на конференцията най-малко 30 дни по-рано, това значи, че тя би могла да се състои най-вероятно през януари месец. Дотогава Христо Иванов и Изпълнителният съвет ще продължат да извършват управителните си функционалности. По информация на партийци такава конференция е трябвало да се организира доста по-рано, тъй като мандатът на Иванов като водач към този момент е изминал, само че поради изборите организирането й се забавило.

Смята се, че макар отговорността за неприятния резултат Христо Иванов още веднъж ще се кандидатира за ръководител, защото той е и най-разпознаваемото лице на партията. Именно Иванов през 2017г. учредява " Да, България! " дружно с тенисистката Мануела Малеева и починалия правист Кристиан Таков и от този момент е нейн водач. На предварителните парламентарни избори през 2017 година " Да, България ", ДСБ и тогавашния " Реформаторски блок " се явиха настрана и не съумяха да съберат задоволително поддръжка, с цел да влязат в Народното събрание. Тогава Иванов разяснява, че в случай че са били обединени, биха имали повече " мощ, хъс и политическа воля " да се борят за общите си дела.
Така през 2019 година по негова самодейност се основава обединяването " Демократична България ", в което вземат участие " Да, България ", ДСБ и Зелено придвижване. Те са явяват с обща листа за първи на изборите за евродепутати през 2019 година и печелят едно място.

На парламентарните избори през април тази година групировката получи поддръжка от 9,45% и съумя да се пребори за 27 депутатски места. През юли реализира най-хубав резултат с 12,64% поддръжка и вкарва 34 депутати в 46-тото Народно заседание. След вота в неделя " Демократична България " означи забележителен спад в резултата си като събра едвам 6,4% поддръжка и най-вероятно ще разполага с едвам 16 мандата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР