Националният съвет на Български лекарски съюз е категорично против пълното

...
Националният съвет на Български лекарски съюз е категорично против пълното
Коментари Харесай

Лекарският съюз е против отпадането на хартиените рецепти

Националният съвет на Български лекарски съюз е изрично срещу цялостното отпадане на хартиената рецепта. Съсловната организация поддържа дигитализацията на бранша, само че без това да бъде за сметка на ограничението на правата на лекарите и пациентите, се споделя в позиция на съсловната организация.

Според БЛС заложените промени в Наредба № 4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, оповестени за публично разискване, са недомислени, неаргументирани и ще доведат само до пораждане на в допълнение напрежение по оста " доктор - пациент ".

От организацията акцентират, че измененията нарушават правата на пациентите и попречват лекарите в осъществяването на служебните им отговорности. С отпадането напълно на хартиената рецепта, ще се стигне до обстановки, в които доктор, отвън кабинета си, няма да може да предписва лекуване и да бъде в интерес на своите пациенти, предизвестяват от съюза.

Заложените промени слагат и редица значими въпроси:

Защо хартиените предписания важат в цяла Европа, а у нас се възнамерява да отпаднат напълно? Как ще бъде изписвана терапия на пациентите от екипите на незабавна помощ и по време на домашни визити? Как ще бъдат обслужвани непознатите жители, които идват на отмора у нас и се постанова да им бъде предписана терапия? И още доста други въпроси, които обаче остават без отговор, пишат от БЛС.

Оттам упорстват хартиената рецепта да продължи да важи редом с електронната.

За прекосяване към напълно електронни предписания от дълго време упорстват от Българския фармацевтичен съюз. Това е следващият опит, който среща отпор от страна на лекарите. В претекстовете си към плана от Министерство на здравеопазването означават, че по този метод се основава опция за електронен продан на документи, което ще облекчи работата на експертите, които предписват и отпускат медикаменти, които са отвън обсега на е-системата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР