Националният отбор за мъже спечели последния си мач от олимпийската

...
Националният отбор за мъже спечели последния си мач от олимпийската
Коментари Харесай

България с победа над Белгия в последния ден от олимпийската квалификация

Националният тим за мъже завоюва последния си мач от олимпийската подготовка в Китай. Нашите пречупиха Белгия с 3:2 (25:21, 23:25, 21:25, 25:22, 15:13). Това беше четвъртият триумф на България в шампионата след успехите над Китай, Нидерландия и Мексико. Той обаче не беше задоволителен за класиране в Париж 2024. Остава ни един финален, само че доста дребен късмет при серия победи в идващото издание на Лигата на нациите. Ако Белгия бе спечелила, то тимът отиваше сигурно на олимпиадата. Сега “червените дяволи ” ще би трябвало да чакат развоя на идващия мач, в който Канада играе с Мексико.


Първият гейм стартира доста равностойно. Българската обсада работеше като компютър, а капитанът Цветан Соколов правеше най-вече точки. Равенствата се редуваха до 10:10. Тогава пристигна и доста противоречив миг. Нашият треньор Пламен Константинов и Соколов влязоха в спор с основния арбитър. В последна сметка наставникът ни получи червен картон и това означаваше още една точка за Белгия. В този миг „ алените дяволи " взеха и преимущество от 16:12. Константинов взе таймаут и българите направиха три следващи точки. В последвалите минути обаче още веднъж Белгия стартира да господства и протегна ръка към спечелването на гейма – 19:16. Блокадата ни продължи да работи добре и с офанзива на Соколов намалихме изоставането до една точка. Поредният български блок направи 20:20. Белгийското спиране не оказа помощ. Пред тройната българска обсада противникът отново беше беззащитен и към този момент ние водихме 22:20. В този миг 16-годишният Симеон Николов изпълняваше страхотни начални удари. Ас на Мартин Атанасов направи резултата 24:21. Белгийците ни помогнаха с неточност още при първия геймбол.

Втората част приличаше на първата по конспирация. Белгия взе нежен задатък от началото, само че нашите се държаха добре на терена. Отново капитанът Соколов беше най-мощното ни оръжие. Съперникът по този начин и не съумя да намари метод да спре нападателя. Няколко пъти в частта Белгия повеждаше с по три точки, а нашите намаляваха изоставането. Драматично се разви краят на гейма. Белгия поведе с 23:20. България още веднъж докара разликата до една точка. В последна сметка Белгия изравни с 25:23.

Третият гейм към този момент не беше по този начин равносилен. България направи много неточности от начален удар, а блокадата не беше толкоз сполучлива. Съперникът поведе с 12:8 и след това с 16:10. Нашите откриха сили само да уплашат Белгия при резултат 24:18. Спасихме три геймбола, само че при четвъртия „ алените дяволи " взеха своето.

Четвъртата част беше под диктовката на България. Добрата обсада и офанзива се завърнаха. Константинов пусна в игра Георги Сеганов като разпределител на мястото на Симеон Николов. Преднината ни непрестанно растеше. Много положителни минути имаше Аспарух Аспарухов. Нашите поведоха безапелационно и при 23:18 изглеждахме сигурни спечелили в гейма. Белгия обаче съумя да стигне до 24:22 преди България да вкара мача в тайбрек с 25:22.

Петата част стартира трагично с замяна на точки. Напрежението беше в белгийския състав, който се нуждаеше от победа за класиране на олимпийските игри. Равенствата продължиха единствено до 2:2. Отново прелестен Соколов оказа помощ да поведем с 6:2 – в това число и ас. Притиснати до стената, белгийците скочиха за поврат. И стигнаха до тъждество при 8:8. След спирането на Пламен Константинов пристигна ред да вземем нови две точки. Соколов още веднъж беше всемогъщ. Капитанът атакуваше ослепително и резултатът стана 12:9. Белгия още веднъж потегли за поврат. Две следващи точки направиха драмата цялостна. С ас Белгия изравни – 13:13. Първият мачбол за Българиядойде при 14:13. Николай Пенчев направи страхотна обсада и донесе успеха на " лъвовете ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР