Националният отбор на България за мъже слезе с една позиция

...
Националният отбор на България за мъже слезе с една позиция
Коментари Харесай

България слезе с една позиция, Испания изпревари САЩ на върха в класацията на ФИБА

Националният тим на България за мъже слезе с една позиция надолу в обновената класация на Международната федерация по баскетбол (ФИБА). България заема 48-о място в света и 25-о в Европа с 276 точки. В последните си срещи воденият от селекционера Росен Барчовски отбор записа проваляне от Португалия със 78:88 и победа над Кипър със 75:66 в предварителните квалификации за идния Еврошампионат през 2025 година. Точно пред националите е отборът на Велкобритания с 276,1 точки, а топ 50 в международната класация допълват Исландия с 260,1 и Швеция с 252,4 точки.

Отборът на Испания записа историческо достижение, изпреварвайки Съединени американски щати на върха в класацията при мъжете. Американците държаха първата позиция повече от 12 години, а испанците станаха едвам вторият отбор, който оглавява ранглистата след основаването ѝ през 2010-а година.

Испания се изкачи от второ преди всичко със 758,6 точки, с помощта на постоянството си в последните години, и печелейки купите от Световното състезание през 2019-а и Евробаскет 2022. Отборът на селекционера Серджо Скариоло доближи и до четвъртфиналите на Олимпиадата в Токио. В миналия ноемврийски квалификационен прозорец за идващото Световно състезание испанците победиха Италия и Нидерландия и завоюваха квота за шампионата.

Тимът на Съединени американски щати завоюва купата на Игрите през предходната година, само че отпадна на четвъртфиналите на Световния шампионат и приключи трети в шампионата на Северна и Южна Америка като сега има 757,5 точки в класацията на ФИБА.

В топ 5 на международната класация в баскетбола влизат още Австралия, Аржентина и Франция, а челната десетка се добавя от тимовете на Сърбия, Словения, Литва, Гърция и Италия, които резервират местата си.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР