Националният омбудсман Мая Манолова излезе с остра позиция срещу намерението

...
Националният омбудсман Мая Манолова излезе с остра позиция срещу намерението
Коментари Харесай

Мая Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот, те не ядат кебапчета и не взимат 50 лв.

Националният омбудсман Мая Манолова излезе с остра позиция против желанието на ръководещите да лимитират машинното гласоподаване. Сутринта от ГЕРБ оповестиха законодателни промени, които плануват да няма гласоподаване с машини на парламентарни и локални избори.
"Искат анулация на машинното гласоподаване, тъй като то разобличи кражбата на избор ", съобщи на брифинг Манолова.
„ Истинската причина за анулация на машинното гласоподаване е фактът, че машините разобличиха кражбата на избор. Машинните разобличиха нечестното сформиране на протоколите от СИК. Доказателството за това е на уеб страницата на ЦИК. В 1 1 29 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, в 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това са близо 40% от секциите, в които е имало машини. Това доказателство е явно в случаите, в които СИК е показала в окончателния протокол по-малко гласове за дадена партия и даден претендент от подадената машина “, разясни тя.
„ Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на избор и това е същинският претекст. Истинският претекст е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева “, съобщи публичният бранител.
След машинното гласоподаване ще бъде посечено и електронното, предвижда Манолова. По думите й причините да бъде анулирано машинното гласоподаване при локалните и парламентарните избори също са несъстоятелни, тъй като и при европейските се гласоподава с преференции, а при президентските още веднъж има два тура.
„ Имам въпрос към вносители на този законопроект. Законно приети ли са европейските избори при съществуването на машинен избор. Ако настояват, че машините са опорочили вота би следвало към този момент да са подали съответни тъжби за анулация на европейските избори. След машинното гласувано ще бъде посечено и електронното гласоподаване. След анулацията на машинния избор се готви анулация на електронния избор “, посочи Манолова. Тя означи, че ще се включи в дебатите за анулацията на машинното гласоподаване, с цел да се опита с причини да разубеди вносителите.
ЦИК е виновникът за високата цена на вота на европейските избори, сподели още на брифинга омбудсманът Манолова. „ Преди 10 дни предизвестих, че стартира акция против машинното гласоподаване и че се готви анулация на машинния избор. За страдание се оказах права. На 28 юни проведох конгрес в поддръжка на машинното гласоподаване, а на 1 юли изпратих отворено писмо до националното представители и ЦИК, с 15 рекомендации по какъв начин машинното гласоподаване на идните локални избори да бъде сполучливо. Усилието да спасим машинния избор и посредством него честността на изборите се оказа се на вятъра за властта “, означи тя.
„ Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа организация мери настройките на гласоподавателите за гласоподаване с машини и 54% от българските жители споделиха „ да “ на машинното гласоподаване. Въпреки неналичието на осведомителната акция и издадените методически инструкции в последния миг, макар пречките, които бяха създавани в някои СИК, в 310 секции от 3 000 с машини са дали своят вот повече от 50% от гласоподавателите. В 650 секции процентът на гласувалите с машините е над 40% “, посочи тя. По думите й аргументът, че с машинното гласоподаване не са намалели недействителните бюлетини също не е правилен. „ При гласуването с машина не е допустимо подаване на недействителна бюлетина “, разясни тя.
Според нея изказванието, че машините са оскъпили вота също не са правилни. ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По самопризнание на компанията, която даде машините, наемът е в размер на 70% от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100% от цената на машините. Виновникът за скъпия машинен избор е ЦИК “, разясни тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР