Националният омбудсман Диана Ковачева сезира Върховна административна прокуратура (ВАП) заради

...
Националният омбудсман Диана Ковачева сезира Върховна административна прокуратура (ВАП) заради
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира ВАП за незаконни текстове за такса смет по общините

Националният омбудсман Диана Ковачева сезира Върховна административна прокуратура (ВАП) поради незаконосъобразни текстове при установяване на локалните такси за битови боклуци, оповестиха от администрацията на публичния бранител.

В разнообразни региони на страната е друг крайния период за обявление на освобождение от такса боклук, в случай че парцелът не се употребява . В общинските наредби на Видин, Несебър, Долна Митрополия има разпореждания, според които заявления за освобождение от заплащане на такса битови боклуци, когато парцелът не се употребява, се одобряват до 31 октомври, а в Община Стамболийски - срокът е до 30 ноември на миналата година.
 Фирмите в София имат 2 седмици за обявление на такса боклук
Фирмите в София имат 2 седмици за обявление на такса боклук

До 30 ноември притежателите на жилища би трябвало да внесат последната си вноска

Потърпевши притежатели на парцели от Община Видин алармираха омбудсмана, че им се отхвърля банкет на заявления, подадени след 31 октомври 2021 година, с аргумента, че са осъществени промени в нормативната уредба. За този съответен случай Диана Ковачева още при започване на годината предложи на Общинския съвет - Видин да приведат незаконосъобразните текстове от наредбата си в сходство със Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ).

" Съгласно настоящата все още наредба на член 71, т. 1 от Закона за локалните налози и такси, не се събира такса за сметосъбиране и сметоизвозване, когато услугата не се дава от общината или в случай че парцелът не се употребява през цялата година и е подадена декларация по пример от притежателя или ползвателя до края на миналата година в общината по местонахождението на парцела ", аргументира тезата си проф. Ковачева.
 По-ниска такса боклук желаят моловете
По-ниска такса боклук желаят моловете

Напомнят, че са вложили милиони за съблюдаване на противоепидемичните ограничения

Тя добавя, че фактически са признати промени в посочената норма, само че според последната смяна от 17 февруари 2021 година срокът за подаване на заявления за освобождение от такса боклук - 31 октомври 2021 година, влиза в действие от 1 януари на втората година, последваща публикуването на резултатите от преброяването на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година

В наредбите на Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол са включени спомагателни условия за освобождението от такса за сметосъбиране и сметоизвозване . Например - последните регистрирани индикатори на водоподаването и електрозахранването на парцела ; уверение от ВиК , уверение от електроразпределение, доказващи, че за избран парцел през последните 3 месеца не е употребявана надлежно вода, ел. енергия; липса на отговорности за локални налози и такси за предишни години .

Ковачена уточни съответни случаи в писмото си до прокуратурата. " Становището на омбудсмана, изразявано неведнъж, е че законодателят тъкмо и ясно е регламентирал хипотезите на недължимост на таксата и всевъзможни спомагателни условия , в това число условието за показване на удостоверения от снабдители на публични услуги, не намират основа в закона ", написа публичният бранител в мнението си до държавното обвиняване.
 В София дават компост против разписка за платена такса боклук
В София дават компост против разписка за платена такса боклук

След приключване на крайния период за заплащане стартират да се начисляват лихви

Проф. Ковачева е безапелационна, че с въведеното условие за липса на отговорности към общината е нарушен един от главните правила на положителното ръководство , а точно правилото на правда.

" Отказът да бъде осъществена административна услуга по искане на жителите, би трябвало да почива на законоустановените учредения , а точно съществуване на материални и процесуални спънки за осъществяване на същата. Мотивът за неизплатени отговорности към общината не намира законова основа ", акцентира омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че разписвайки спомагателни условия за освобождение на задълженото лице от такса за сметосъбиране и сметоизвозване , Общинският съвет излиза отвън делегираните му със закон пълномощия.
 В Разград стачкуват против увеличение на такса боклук
В Разград стачкуват против увеличение на такса боклук

Кметът предизвести, че в случай че не се направи актуализация на налозите ще има огромна рецесия с почистването в града
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР