Националният олимпийски комитет (НОК) на Украйна не използва финансови средства

...
Националният олимпийски комитет (НОК) на Украйна не използва финансови средства
Коментари Харесай

Украйна отказа пари от МОК заради компромисите с руснаци и беларуси

Националният олимпийски комитет (НОК) на Украйна не употребява финансови средства от Фонда за взаимност на Международния олимпийски комитет (МОК) заради допускането на съветски и беларуски спортисти до някои интернационалните надпревари, сподели ръководителят на централата Вадим Гутцайт пред " Tribuna.com ".

Фондът за взаимност е основан от Изпълнителния комитет на МОК и от Европейския олимпийски комитет дружно с дребна работна група за разпределяне на финансова помощ на членовете на украинската олимпийска общественост.

" Тази история с фонда беше, когато руснаците не бяха допускани, а по това време фондът ни осигуряваше средства. Когато те бяха позволени до интернационалните надпревари, предложих на Изпълнителния комитет да не взимаме повече средства от МОК и всички ме поддържаха ", сподели Гутцайт.

Благодарение на държавното управление и на Министерството на финансите, спортистите са изцяло обезпечени за идната година - за закупуване на екипировка, подготвителни лагери и така нататък. Следователно не е и належащо да се възползваме от тези средства ", добави той.

На 28 февруари 2022 година МОК забрани съветски и беларуски спортисти да бъдат допускани до присъединяване в надпревари поради обстановката в Украйна. В края на март 2023-а Изпълнителният комитет на организацията предложи спортистите на двете страни да бъдат върнати в интернационалните надпревари с безпристрастен статут и при съблюдаване на редица условия.

Олимпиадата в Париж ще се организира от 26 юли до 11 август 2024 година. На 8 декември 2023-а МОК позволи на спортистите от Русия и Беларус да вземат участие в нея, само че единствено в безпристрастен статут и без отборни надпревари. На лица, които интензивно поддържат военните дейности, също ще бъде отказано присъединяване в Игрите. Официални лица няма да бъдат упълномощени за надпреварата. На Олимпиадата ще бъде неразрешено проявлението на публични знаци на Русия и Беларус.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР