Националният ни отбор по волейбол остана без селекционер, след като

...
Националният ни отбор по волейбол остана без селекционер, след като
Коментари Харесай

Силвано Пранди: България трябва да отвори нова глава в развитието си

Националният ни тим по волейбол остана без селекционер, откакто договорът на Силвано Пранди отпред на лъвовете изтече. " Тема Спорт " се свърза със 72-годишният експерт след края на олимпийската подготовка в Берлин. Професора показа своето мнение по отношение на представянето на трикольорите в немската столица, както и за бъдещето на представителния ни отбор.

- Здравейте, господин Пранди, по какъв начин сте?
- Здравейте, доста добре, благодаря. Да ви предупредя, че се намирам сред Италия и Франция в Алпите и сигналът може да прекъсне.

- Поздравления за положителното показване в Берлин.
- Мислите, че сме се показали мощно? Благодаря ви за което.

- Какво обаче мислите вие?
- За мен главното е, че не успяхме да осъществим поставената цел. Това бе шампионат, в който играхме за една квота, като точно това бе задачата, която трябваше да свършим. Трябваше да приключим преди всичко, а ние не го направихме. Да, изиграхме няколко хубави срещи, само че значимото е, че резултатът, който имаше само значение - класиране за Токио, не бе реализиран.  България - Германия 1:3 @@@
- Какво ни раздели да бъдем на мястото на Франция?
- Това, което не ни стигна, бе да изиграем всички мачове на доста високо равнище. През цялото време да бъдем на 100 %. В груповата фаза изиграхме три в действителност доста качествени дуела, само че по-късно против Германия загубихме. От една страна, тъй като те играха в действителност доста мощен волейбол, а от друга - ние не съумяхме да отговорим по същия метод. Силите не ни стигнаха тъкмо в този дуел. Единственото, което се брои в този шампионат, бе да спечелим квотата. Ние не се справихме по най-хубавия метод против тях и разумно те завоюваха този полуфинал.

- Не успяхме да спечелим квотата, само че пък играхме мощно. Доволен ли сте от цялостното ни показване?
- Мога да кажа, че представянето ни бе забавно. Стояхме добре в първите три срещи, само че просто не пренесохме това си равнище против Германия. Ако бяхме съумели да го създадем, щяхме да победим и този противник, тъй като той не е по-добър от нас. Но не повторихме представянето си по отношение на Франция или Сърбия и загубихме. Най-важното в шампионата бе да запазиш високо равнище от първия до последния мач. А ние не се справихме тъкмо с тази задача. Смятам, че България не бе в най-силния си състав на шампионата, само че това към този момент няма значение. Важното е, че Франция взе тази квота, а не ние. Останалото минава на назад във времето. Може да сме удовлетворени от качеството на играта през по-голямата част от времето, само че най-после е значим финалът, а ние не бяхме на него.  България - Сърбия 3:2 @@@
- Което е тъпо на фона на равнището...
- Да, по този начин е. Наистина е доста тъпо, само че нищо не можем да създадем.

- Искате ли да продължите да водите България?
- Договорът ми изтече. След този шампионат аз към този момент нямам ангажимент към националния тим на България. Въпросът към този момент опира до това, какво желае да направи управлението на федерацията. Според мен България би трябвало да отвори нова глава в развиването си, с млади момчета и някои от по-опитните, които ще продължат да играят в националния тим. Моят интервал завърши.

- Но в случай че ви предложат да останете?
- Говорим за новата федерация, тъй като разбрах, че през март ще има избори за ново управление. Доколкото разбрах, Любо Ганев може да замести Лазаров и това ще бъде добър ход, само че, почтено казано, това не е мой проблем. Аз завърших моята работа и считам, че България би трябвало да заложи на нов екип и да стартира нов интервал. Това зависи от федерацията, където би трябвало да проучват случилото се през последната година и да вземат решение. Да изградят екип, който да е по-силен.  България - Франция 3:2 @@@
- Как виждате бъдещето на националния тим?
- Има играчи, които са доста забавни, и такива, които сега са измежду най-хубавите в света. Смятам, че в случай че продължат да работят и федерацията помогне за израстването на тези момчета, пред България се обрисуват хубави дни. Може да се търси напредък по отношение на това, което бе реализирано напоследък.

- Мислите ли, че националният ни отбор ще има потенциал за класиране на олимпиадата в Париж?
- Вижте, с цел да се случи това, е нужна работа. Много е рано, тъй като Париж е след 4 години. Това е дълъг интервал и би трябвало да се свърши много. Ако съумеете да го извършите, спазвате вярна стратегия и заложите на прекрасен екип, тогава бъдещето е положително. Но за задачата би трябвало всички по оста, от управление на федерацията, през клубовете, до самите играчи да работят по единна система.

Хари Латифян, “Тема Спорт”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР