Националният изпълнителен комитет на партия НФСБ се обърна с призив

...
Националният изпълнителен комитет на партия НФСБ се обърна с призив
Коментари Харесай

НФСБ призова Светия синод да канонизира Васил Левски за светец

Националният изпълнителен комитет на партия НФСБ се обърна с апел към Светия синод на Българската православна черква да бъде незабавно прегледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, прочут със светското си име Васил Иванов Кунчев и уважаван в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски.

„ По мотив 145 години от мъченическата гибел на Васил Левски, преди броени часове христолюбивият български народ всецяло отдаде своята респект и самопризнание към личността и делата му, към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски терор и робство.

В националната памет Васил Левски от дълго време е общопризнат като светец поради саможертвата му в името на свободата на българите – освен световна, само че и да изповядват нашата православна религия свободно, без гонения, ругатни и оскърбление!

Като главен претекст срещу канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски постоянно се акцентира, че той самичък е напуснал манастира и се е отказал от своя ранг. Но ето какво споделя поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: „ Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато загатнах името „ раб божия Василий”, Левски ме прекъсна и сподели: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България. “ - акцентират от патриотичната групировка.

От НФСБ осъзнават, че нашата Църква има одобрени със епохи правила за канонизация. Но напомнят, че като боголюбиви християни патриотите не са стояли и не стоят настрана от благочестивите нейни каузи. "По наша самодейност и с наши средства бе въздигнат православен храм в квартал „ Победа “ на град Бургас, десетки са даренията ни за православни храмове и параклиси, за почитането на паметта на видни дейци на БПЦ. И нашата твърда увереност е, че не може да се вменява във виновност на Васил Левски напускането на манастира, тъй като той не го е направил, с цел да се отдаде на всемирски удоволствия и метод на живот. Напротив!

С живота си на безсребърник и монах по-късно, с делата си избавление на христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е потвърдил неопровержимо своята неразрушима връзка с православната ни религия и своята святост " - акцентира управлението на НФСБ в лицето на Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

Националният изпълнителен комитет на партията приканва и моли Светия синод на БПЦ да преодолее подозрения и съмнения, в случай че има такива, и да стартира процедура за канонизация на йеродякон Игнатий – Апостола на свободата Васил Левски!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР