Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) има нов директор.

...
Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) има нов директор.
Коментари Харесай

Националният институт за недвижимо културно наследство с нов директор

Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) има нов шеф. Това е арх. Петър Петров, определен след конкурс за длъжността, на който се явява и досегашният шеф - арх. Даниела Георгиева Джуркова. Тя обаче не съумява да набере нужния най-малко точки.

Конкурсът бе разгласен още през 2019 година, като провеждането му бе забавено заради епидемиологичната конюнктура. За присъединяване в него още тогава подават документи арх. Петър Петров и арх. Даниела Джуркова.

Процедурата бе продължена през 2021 година. Със Заповед № РД-16-45/10.06.2021 година на министъра на културата - проф. Велислав Минеков бе назначена комисия, формирана от деветима специалисти, в това число четирима външни експерти.

От Министерството на културата прецизират, че състезанието се е провел според реда, избран в Наредба № Н-4 от 14.06.2007 година за осъществяване на състезанията за шефове на държавните културни институти. Комисията се е срещнала с показаните концепции за развиване на държавния културен институт и е провела събеседване с двамата претенденти.

Членовете на комисията са оценили показаните концепции, професионалната подготовка и другите качества на претендентите, нужни за заемане на длъжността.

Съгласно член 13, алинея 1 от Наредба № Н-4/14.06.2007 година за осъществяване на състезанията за шефове на държавните културни институти за сполучливо издържал състезанието се счита оня претендент, който е събрал не по-малко от 2/3 от оптималния брой точки по оценъчните карти в сходство с член 11, алинея 4, т. 9, а точно 2/3 от 846 точки = 564 точки.

Така, като сполучливо издържал състезанието, е разгласен арх. Петър Владимиров Петров. Той е роден през 1962 година и има близо 15 години професионален опит в региона на културното завещание и работа по над 75 обекта - недвижими културни полезности, както и над 13 години управнически опит.

Завършил е магистратура „ Теория и история на архитектурата “ във ВИАС, като е специализирал запазване на културно-историческото завещание във Франция. Стипендиант е на френското държавно управление и е работил в четири френски архитектурни бюра. Освен в Националния институт за паметниците на културата, който по-късно е " прекръстен " на Национален институт за недвижимо културно завещание, той е работил и като основен проектант в Община Пловдив, регион „ Централен “. Бил е шеф на „ Архитектура и завещание “ ООД – гр. Пловдив.

Трикратен притежател на награди в националния конкурс „ Сграда на годината “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР