Националният институт за изследване на здравето (NIHR) на Великобритания обяви

...
Националният институт за изследване на здравето (NIHR) на Великобритания обяви
Коментари Харесай

Великобритания: Стартира проучване за нова иРНК ваксина срещу mpox

Националният институт за проучване на здравето (NIHR) на Англия разгласи старта на ново изпитване фаза 1/2, което ще се осъществя от мрежата за клинични проучвания на NIHR и със спонсорството на фармакомпанията Moderna и ще тества успеваемостта на нова иРНК ваксина против mpox, написа pharmatimes.com.

Проучването mPower ще оцени сигурността и имунния отговор към mRNA-1769 – ваксина, имаща за цел да отбрани против заболяване, породено от вируса mpox.

Към момента инфекцията е обявена за световна опасност за публичното здраве. Заболяването е породено от вируса на маймунската вариола, който се популяризира посредством физически контакт с някой, който е инфектиран и това води до симптоматика, която включва мъчителни обриви, увеличени лимфни възли и тресчица.

От май 2022 година в Обединеното кралство са разпознати над 3700 случая на mpox, множеството от които са от линията Clade II B.1., най-вече при гейове, бисексуални и други мъже, които вършат секс с мъже.

И във Англия, както и в цяла Европа, има единствено една лицензирана ваксина за имунизация против mpox, наречена Imvanex, създадена от Bavarian Nordic, дружно с Jynneos в Съединени американски щати и Imvamune в Канада.

Предприето като част от стратегическото партньорство Moderna-UK, изпитването има за цел да набере към 350 здрави участници на възраст сред 18 и 49 години, които не са били имунизирани преди този момент за mpox и които не са имали подозирана или доказана зараза с mpox, с цел да получат изследваната ваксина или плацебо.

Изследователи от University Hospitals Bristol и Weston NHS Foundation Trust се надяват да привлекат още 175 доброволци за изследването, като се стремят да завършат записването до април тази година.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР